Slide
Slide

Държавният глава посети Банско, където проведе среща с кмета на града и представители на туристическия бранш от региона

Банско. Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е от изключително значение да бъде съхранена природата в района, така че най-ефективно да бъде използвана за развитието на туризма и на икономическите възможности на града. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Иван Кадев и представители на неговия екип, в която участваха министърът на туризма Стела Балтова и областният управител на Благоевград Николай Шушков. По-късно те участваха в среща с представители на местната власт, бизнеса и общественици от региона.

В курорта “Боровец” са готови да посрещнат силен туристически сезон

Финансовите вложения в туризма са незначителни на фона на инвестиционната политика на държавата, но имат огромно значение за развитието на много икономически сфери, подчерта президентът. По думите му, освен утвърждаването на Банско като европейска дестинация за зимни спортове, районът има огромен потенциал и за развитието на културно-исторически, спа, кулинарен и планински туризъм.

Туризмът беше един от най-силно засегнатите от пандемията сектори, но може да се превърне в двигател за икономическото възстановяване на страната, посочи министър Балтова. Тя подчерта, че към сектора са насочени 17 социално-икономически мерки, а Министерството на туризма провежда активна рекламна кампания, която да насърчи интереса на чуждестранните туристи към България.

Катарска влогърка събра близо 30 хиляди лайка в Instagram за снимките си от България

Министър Балтова посочи като добър пример инициативността на общинската власт и предприемаческия риск на туристическия бизнес в Банско, благодарение на които резултатите за летния сезон тази година са по-добри от най-добрата туристическа година – 2019.

Като основни проблеми представителите на местните власти и бизнеса посочиха значителните ограничения в условията на пандемия. Една от негативните последици от тях е същественият ръст на безработицата в района, поради наложената през миналата година карантина и блокада на града, който е икономическият център на региона.

Своевременно да бъдат оповестени здравните мерки, които ще се прилагат през предстоящия зимен туристически сезон, както и за достъпа на чуждестранните туристи до България, призоваха още те. Поставени бяха и въпросите за оказване на своевременна помощ на бизнеса поради увеличението на цените на електроенергията, както и за изграждането на втора линия на кабинковия лифт на Банско при спазване на всички екологични изисквания.

Най-големите туроператори за входящ туризъм – на спешна среща при министъра, обсъдиха спряната държавна помощ, популярна като “35 евро на седалка”

В отговор на поставен от бизнеса въпрос, държавният глава призова да се засили контролът върху европейското финансиране в туристическия сектор след разкритите данни за злоупотреби с изграждането на къщи за гости, но да бъде съхранен и потенциала на този финансов инструмент за развитието на сектора.

Облекчаването на режима за издаване на визи за чуждестранни граждани, на чартърните полети и засилването на борбата с нелоялната конкуренция в туристическия бранш също бяха сред предложените от бизнеса мерки по време на срещата им с държавния глава министър Балтова и представителите на местната власт.

Общинското ръководство запозна държавния глава с обстановката и подготовката на туристическия бизнес в гр. Банско и гр. Добринище преди началото на новия зимен туристически сезон. Като решаващи за развитието на туризма, пред представителите на държавната власт бяха поставени въпросите за финансиране на проекти за подобряване инфраструктурата в града и общината и ремонт на общинския път гр. Банско – хижа Вихрен. Кметът Иван Кадев постави като акцент със стратегическа важност не само за Банско, но и за региона, развитието на Ски зона – Банско и изграждането на втора кабинкова линия. Президентът Румен Радев изказа категоричната си подкрепа и се ангажира да съдейства за решаването на поставените въпроси.
Снимки Община Банско
След срещата с общинското ръководство на Банско, разговорът продължи в разширен състав с кметове и представители на местната власт и на туристическия бизнес от общините Разлог, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Кресна.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията