Slide
Slide

София. Министърът на туризма доц. Стела Балтова обсъди по спешност с туроператори от Асоциацията на инкаминг агенциите, в която членуват най-големите туроператори за входящ туризъм, законовите промени, които се предприемат във връзка със спряната държавна помощ, популярна като “35 евро на седалка”.

Обнародваните на 16.09.2021 в брой 77 на Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. наложиха Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на „Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, за периода от 01.06.2021 г. до 31.12.2021 г.“

Министър Балтова представи становището на Министерството на туризма, което предвижда да инициира възобновяването на схемата в дизайна й до 15.09.2021г. чрез внасяне на предложение от Министерски съвет на законодателна промяна, която да отмени обнародвания на 16.09.2021 г. текст на чл.26 ал.1.

Стела Балтова: България показа, че е желана дестинация

Тази предстояща промяна ще има за цел възстановяването на схемата за туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, без да се налага изискването за използване на български авиопревозвачи.

Въпреки прекратяването на третата фаза на схемата, периодът за който тя е нотифицирана, ще бъде включен в подновената схема след изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. По този начин ще бъдат преодолени негативните последици от настоящата промяна на текста на чл.26 ал.1.

България ще се представи в най-голямото есенно туристическо изложение в Украйна

“Това, което няма да позволим”, декларира министър Балтова, “е да пострада имиджът на дестинацията, допусната е неточност и правителството работи по връщане на стария дизайн.” Предложението за промяна ще бъде внесено веднага след като бъде сформирано 47-то Народно събрание, увери служебният министър в разговора с бизнеса.

Министерството на туризма ще използва всички възможни средства за запазването и реализирането на държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, тъй като схемата е важна част от цялостния пакет мерки за насърчаване на пътуванията към България и възстановяване на позицията на страната ни като предпочитана целогодишна дестинация.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията