Slide
Slide

Боровец. Подготовката за предстоящия зимен сезон, предизвикателства и проблеми, готовността на хотелиерския бизнес в курорта “Боровец”, готовността на институциите, осигуряване на безопасен и здравословен туризъм, тенденции в развитието на туризма бяха дискутирани на среща на областния управител на Софийска област Радослав Стойчев с представители на хотелиерския бизнес в курорта “Боровец”, ЧЕЗ-Самоков, ВИК –Софийска област, ВиК –Самоков, областните структури на БАБХ, РЗИ, АПИ, РИОСВ,БЧК, общинска администрация Самоков, представители на “Бороспорт” ПБЗН –Самоков, ОД на МВР-София, РУ на МВР- Самоков, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. На срещата присъства и заместник министъра на туризма Ирена Георгиева.

В началото на срещата Стойчев подчерта важността на курорта за страната и Софийска област и създаване на условия за увеличаване на туристите от страната и чужбина. Заместник министър Георгиева заяви, че сме изпратили един нелек, но успешен летен сезон. “Имаме амбицията да имаме един успешен зимен сезон. Предпоставка за това е отминалият зимен сезон, в който посрещнахме много чуждестранни туристи”, добави още тя.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че пътят Самоков-София е в относително добро състояние. Болницата в Самоков е обезпечена с всичко необходимо, за да се грижи за здравословното състояние на туристите. Няма да има проблеми със зимното поддържане на пътищата.

Директорът на РЗИ открои като евентуално затруднение за туристите, изискването за ПСР тест от някои страни при влизане в страната. Директорът на АПИ акцентира върху ремонта на пътя Самоков-София, като заяви, че се работи интензивно и ще бъде оставен в много по-добро състояние, отколкото е бил в предишни години. Пътят Самоков –Ихтиман също ще бъде оставен в много по-добро състояние.
На срещата се очерта проблем с туристите от Великобритания, на който директорът на РЗИ отговори, че в петък се очаква Великобритания да излезе от червената зона, следи се броят на заболелите и съобразно тях се издава заповед на министъра на здравеопазването за влизане в страната ни. Хотелиерите настояха за решение за идващите от червени зони чуждестранни туристи.

ВиК дружеството също има готовност за посрещане на туристическия сезон. От ЧЕЗ също обявиха готовност за зимния сезон. Трафопостовете са прегледани и са в добро състояние. ОД на МВР са в готовност да осигурят безопасността и сигурността в курорта. Тежки престъпления няма, кражбите са сведени до минимум.
Концесионерът на пистите в курорта сподели, че вече е натрупан достатъчно опит за работа в условия на COVID-19, който ще се прилага този сезон. Съоръженията са готови за началото на сезона.
Хотелиерите поискаха да бъде ремонтиран пътя Боровец -Бели Искър. Областният управител заяви, че предстои среща с представители на АПИ и МРРБ, за да се намери решение.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията