Slide
Slide

Министерството на транспорта обяви проект на програмата за подпомагане на автобусните превозвачи – девет големи фирми ще получат близо 80 на сто от общия ресурс от 40 милиона, 132 предприятия са изключени от програмата, а останалите 1340 малки предприятия ще се борят за 8 милиона. Това се казва в съобщение до медиите от Национално сдружение “Случаен превоз”.

София. В понеделник Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията представи проект на правилата за разпределяне на 40 милиона лева допълнителни бюджетни средства за автобусните превозвачи. Документът гласи, че този път, за разлика от миналата година, средства ще получат и големите предприятия, които са изключени от държавно подпомагане съгласно правилата на ЕС. Прави впечатление, че прагът на подпомагане за големи предприятия също е далеч по-висок от допустимия според ЕК – 3,5 милиона лева или 8 на сто от приходите за 2019г. Според екипът на министерството в бранша има девет големи представители. Ако всички те получат максималния размер на безвъзмездно финансиране, общият бюджет ще олекне с 31,5 милиона лева.

„От 1481 автобусни превозвача в България 9 са големи, 11 общински, а 132 предприятия не се допускат до програмата, тъй като министър Алексиев счита, че са в „сивия сектор“ поради ниските им обороти (под 30 000 лева)“, гласи писмо, което Национално сдружение Случаен превоз (НССП) отправи днес до министър-председателя Стефан Янев. „Под един процент от фирмите ще усвоят 80 на сто от общия ресурс“ се казва още в писмото, чиито автори считат, че предложеното от министерството разпределение е несправедливо и „ощетява най-малките и най-уязвимите“.

„Не можем да се примирим с подобна трактовка на обстоятелствата“, категорична е председателят на НССП – Радка Мандилова – и добавя: „Според министър Алексиев, ако даден превозвач е декларирал един милион приходи, дори да е укрил 3, не е „сив сектор“, но ако е изкарал по-малко от 30 хиляди лева през 2019г., задължително е укривал данъци. Това е недопустимо твърдение – удря най-малките без резонно обяснение, без факти и доказателства. Ами представете си един превозвач от Видинска област, с един автобус, който вози местното читалище или пенсионерския клуб веднъж месечно на екскурзия – колко според Вас изкарва този човек?!“. Членовете на сдружението са предимно микро и малки предприятия и според тях предложенията на министерството са несправедливи, тъй като не отговарят на картината на пазара. „Гръбнакът на българската икономика са микро, малките и средни предприятия – това показват и официалните данни на ЕВРОСТАТ. При автобусните превозвачи не е по-различно, защо ощетяват малките?! Ако големите са под 1%, нека получат 10% от средствата, това е честно – защо над 1400 семейни фирми трябва да бъдат лишени от адекватна помощ заради 9 големи – нали искахме промяна към по-добро, по-голяма справедливост?“, пита Евелина Пулева – превозвач, туроператор, хотелиер и член на УС на Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) и добавя: „Туристическият бранш спря първи и ще тръгне последен. Членовете на НССП са предимно малки семейни фирми и са основно заети в туризма – нормално е да се бунтуваме при толкова явна несправедливост.“

В писмото си до Стефан Янев сдружението посочва още, че предприятията на бюджетна издръжка не би трябвало да се възползват от помощите за бизнеса. В предложеното от МТИТС разпределение на средствата са допуснати и 11 общински предприятия за градски транспорт, 3 от които големи. „Това е все едно Министерство на икономиката да се възползва от мярката 60/40 – къде е смисълът държавата да подпомага държавата със средствата за бизнеса?!“, пита Радка Мандилова.

Превозвачите от сдружението са категорични, че ще излязат на протест още следващата седмица, ако методите за разпределение на средствата не бъдат преразгледани. Очакват отговора на премиера до 10.10.2021г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията