Slide
Slide

Златни пясъци. Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити, каза днес в комплекс „Златни пясъци“ изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той представи Програмата за подпомагане на бранша на среща с представители на сектора от Северното Черноморие. В дискусията участва и Снежана Апостолова, заместник-председател на Комисията по туризъм. По-късно двамата ще се срещнат и с представители на туристическия бранш в Бургас.

Целта на банката е кредитите да бъдат максимално изгодни за кандидатстващите и да покриват колкото може повече възможности и нужди на бранша, уточни Георгиев. По думите му Програмата е с лимит от 40 милиона лева, като тя ще действа до изчерпване на средствата. Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите – за 500 000 лева, допълни Георгиев. Той посочи, че е предвиден и гратисен период за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите – 18 месеца. Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, каза още Георгиев. По думите му значение ще има и обезпечението, което осигурява кредитополучателят. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, допълни Георгиев.

Владимир Георгиев, ББР: Държавната банка ще финансира сектори, които трудно намират подкрепа от търговските банки

Срещата в морския курорт премина при голям интерес от страна на туристическата индустрия

Той уточни, че за кредит могат да кандидатстват и хотелиери, затворили по време на пандемията.
Близо 80 процента от кредитния портфейл на ББР – около 2 милиарда лева, са в няколко големи кредитополучатели, каза още Георгиев. По думите му сега новата управа на банката се опитва да промени тази политика и да се пренасочи към подкрепа на малки и средни предприятия, като се обмислят още секторни програми, аналогични на тази за туризма. Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, така че всеки кандидатстващ за кредит трябва да идва до София, допълни Георгиев. Според него това е причината да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и даване на възможност да се кандидатства за заем по електронен път. Източник БТА/Снимки Bgtourism.bg

Сподели публикацията