Slide
Slide

Международният съвет на летищата с публикация за трансформацията на летище София

София. Проектът за развитие на летище София е описан в обширна публикация в издание на Международният съвет на летищата (ACI EUROPE) – браншовата организация, която представлява над 500 европейски летища. Материалът със заглавие „Летище София – трансформацията започва“ описва намеренията на екипа на SOF Connect  и изпълнителния директор Хесус Кабайеро.

В публикацията са описани планираните за периода на концесията инвестиции в размер на 624 млн. евро и какво се цели с тях – „България има огромен потенциал, ще преобразим летището изцяло“ са думите на Кабайеро. Зад тях стоят нарасналите потребности за пътуване на българите и осигуряване на адекватен инфраструктурен капацитет за обслужване на прогнозираното увеличение на пътническия трафик по линия на обединените усилия за популяризиране на София и България като международна дестинация.

„Изцяло ново преживяване за пътниците“ е  лаконичното обобщение, след което са изброени подобренията в пълния им мащаб, а те ще се отнасят до целия процес по обслужване на пътника, започвайки още от пристигането му на пътническия терминал. Не са спестени критичните елементи от настоящата летищната реалност – чистота, паркинг, проверка за сигурност, летищните заведения и др., като Кабайеро уверява, че промяната вече е започнала.

Кабайеро пред Комисията по туризъм в НС: Все по-близо сме до директен полет София-Ню Йорк

Най-мащабният инвестиционен проект на „СОФ Кънект“ безспорно е изграждането на нов пътнически терминал – Т3, който се очаква да заработи през 2030 г. като дотогава предстоят други мащабни преустройства – изцяло нова търговска зона на стойност 4 млн. евро, пълна реорганизация на зоните за регистрация за полет и на тези за проверка на пътници и ръчен багаж и много други. Предвиждат се още подобряване на достъпа до летището, основен ремонт на обществения паркинг и добавяне на нови полетни изходи (т. нар. контактни стоянки). В следващите фази на проекта предстоят още по-значителни промени, насочени към осигуряване на допълнителен инфраструктурен капацитет за удобство на пътници и летищни ползватели.

Реализацията на проекта за развитие на летище София се случва на фона на запазване на размера на летищните такси за 2021 и 2022 г. – предизвикателство в настоящата икономическа обстановка и партньорско  отношение към опериращите на столичното летище авиокомпании. Това допълва усилията на управленския екип на „СОФ Кънект“ за привличане на нови авиопревозвачи и увеличаване на мрежата от въздушни маршрути, като за целта са предвидени стимулиращи облекчения, пише още в статията.

Пълният текст на публикацията: Sofia Airport: A transformation Begins – тук

Сподели публикацията