Илин Димитров (вляво) ще представи законодателна дейност и инициативи на Комисията по туризъм към 47-то НС в подкрепа на туристическия сектор - текущи задачи и възможни решения
Slide
Slide

Варна/Бургас. Председателят на Комисията по туризъм в НС Илин Димитров и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Владимир Георгиев ще се срещнат днес – 7 февруари, с представители на туристическия бранш във Варна и Бургас, за да обсъдят възможностите за подкрепа на засегнатия от кризата сектор.

Миналогодишният летен сезон бе отчетен като успешен за морския ни туризъм. Българите предпочетоха родното море заедно с туристи от Германия, Австрия, Естония, Чехия, Словакия, Русия, Беларус, Израел и Румъния. Статистиката показа, че регистрираните 1,2 млн. места за настаняване са били заети в разгара на сезона. Въпреки това ограничителните мерки срещу пандемията продължават да влияят негативно на работещите в сектора но туризма.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев ще представи възможностите за подкрепа на бранша с ликвидни средства. Освен специалната програма, насочена към хотелиерството и ресторантьорството, ББР може да предложи и други специализирани финансови продукти при преференциални условия, като например помощ за изграждане на фотоволтаици за малките и средните компании.

Срещата с представителите на бизнеса във Варна започва от 10:30 ч. в хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци, а в Бургас ще се състои от 14:40 ч. в хотел „България“ .

Срещите ще се състоят при следния дневен ред:

1.     Законодателна дейност и инициативи на Комисията по туризъм към 47-то НС в подкрепа на туристическия сектор – текущи задачи и възможни решения.

2.     Новото лице на Българската банка за развитие и възможностите за подкрепа на бранша с ликвидни средства. Обсъждане на новия финансов продукт за хотелиери и ресторантьори на ББР. Специален гост е изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Сподели публикацията