Slide
Slide

Има идея 70-годишният Терминал 1, който има и историческа стойност, да остане като бизнес и ВИП терминал за частни клиенти

София. Летище София ще работи активно в промотирането на дестинация България, съобщи изпълнителният директор на летищния оператор “СОФ Кънект” Хесус Кабайеро в презентация пред Комисията по туризъм по време на нейното редовно изнесено заседание.
Беше съобщена и новината, че има обнадеждаващи знаци за съществуващ интерес относно стартирането на директен полет София – Ню Йорк, а в основата му стои интересът на над 50 хиляди потенциални пътници годишно.
Процесът е дълъг и може да отнеме между 2 и 4 години до практическото му осъществяване, предупреди Кабайеро, но изрази оптимизъм и наличието на конкретни планове.
Летище София оперира в над 80 международни дестинации, но има потенциал за много повече. Въздушна свързаност е сред ключовите цели на новата управа на летището.
Конкретните насоки:
1. Свързаност с главните хъбове в Европа и света
2. Директна свързаност – в момента се работи по 50 нови директни дестинации (предимно нискотарифни полети)
3. Дълги, трансконтинентални полети – директно до САЩ, Канада, Индия и др.
4. Туризъм
Летищният оператор ще работи да убеди потенциалните туристи да дойдат именно в България – чрез участие в големи туристически изложения, като използва различни комуникационни канали – например, бордните рекламни материали и списания. Домакините се ангажираха да представят изпреварващо на туристическия бизнес плановете си за бизнес развитие, свързано с подкрепа на сектора.
“Имате пълната ни подкрепа, вратата ми винаги е отворена”, увери в отговор председателят Илин Димитров. Той поздрави екипа за амбициозните планове и им пожела
успех.
София е много подходяща за кратки градски пътувания, уикенд и конгресен туризъм, връзка със ски курортите.
Хесус Кабайеро заяви също, че ще работят за улесняване на регулациите за издаване на визи. Облекчаването на издаването им ще даде тласък на посещенията от конкурентни дестинации.
Ето и още детайли от новата визия.
Равносметката, която бе представена за летище София: около 3,3 млн. пътници и 41 хиляди полета през 2021 година, срещу 7,1 млн. пътници и 61 хиляди полета за предпандемичната 2019 г. Въпреки това, трафикът през лятото е бил вече малко под нивата от 2019 година.
Летище София остава с най-ниски тарифи в региона и с най-ниски такси, в т.ч. за наземни такси, в Европа – като част от стратегията им да подпомогнат възстановяването на авиопревозвачите, които са сред най-засегнатите от пандемията в световен мащаб, наред с туризма.
Добрата новина в кризата с COVID-19 беше развитието на вътрешния пазар, каза Хесус Кабайеро. Той съобщи, че са създали пакет от стимули към авиокомпаниите – сериозни отстъпки към онези компании, които след като са кацнали в София, летят и към Бургас и Варна.
Същевременно София е много подходяща за кратки градски пътувания, уикенд и конгресен туризъм, връзка със ски курортите и др.
Като друг ключов приоритет бяха посочени сигурността, обновяването и ремонта на Терминал 2 в следващите 5 години.
Паркингът, който е в много лошо състояние, части от пистите и вътрешните пространства са обект на бъдеща реновация.
Изпълнителният директор съобщи, че за летищния оператор е особено важно потребителското преживяване, затова предстои тази седмица да подпишат договор с известна международна компания, която се грижи за чистотата на 12 от световните летища (като в Лутън и Мюнхен).
До края на 2022 г. ресторантите, местата за хранене и търговските площи също ще бъдат реновирани и напълно променени.
Предвижда се въвеждане на нова паркинг система, нова функционалност на уебсайта, възможност предварително да се запазват паркоместа чрез сайта.
Хесус Кабайеро представи инвестиционните намерения и за построяването на Терминал 3 до 2030 година.
В отговор на въпрос той обясни, че идеята е 70-годишният Терминал 1, който има и историческа стойност, да остане като бизнес и ВИП терминал за частни клиенти.
Във втората част на заседанието беше приет на първо гласуване и Законопроектът за старите столици на Република България, представен от един от вносителите му – народният представител Пламен Николов.
След края на заседанието домакините организираха тур до Терминал 2 за членовете на Комисията, за да ги запознаят на място с плановете за някои от готвените промени на летище София.
Сподели публикацията