София. Министърът на туризма Христо Проданов обсъди развитието на двустранния туристопоток между България и Русия с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

„Истински вярвам, че нашите взаимоотношения трябва да са добри, да се задълбочават и нашите два народа да поддържат тясна връзка. Това ще гарантира и успешното бъдещо сътрудничество в туризма“, заяви министър Проданов. По думите му, Министерство на туризма ще работи активно за популяризиране на дестинация България пред руските граждани, но и за възстановяване на интереса на българите към Руската федерация.

Той повдигна въпроса за подновяване на редовните линии от Русия до България, както и чартърите между двете страни. „Искрено се надявам, че руското правителство ще преразгледа ограниченията на авиосъобщенията и Ви уверявам, че аз и екипът ми сме насреща за съдействие, за да можем да решим този казус. За нас е важно туроператорите да имат сигурност и да плануват спокойно туристически пътувания“, поясни министърът.

Национално жури одобри “Син флаг” да имат 18 плажа и едно яхтено пристанище

От своя страна Н. Пр. Елеонора Митрофанова изрази задоволството си от проведената среща. Тя акцентира, че има добри възможности за развитие на културно-историческия и поклоннически туризъм и в двете страни с наличието на множество културни сгради, религиозни обекти и места за поклонение. Необходимо е да се активизират установените канали на взаимодействие и сътрудничество, като сред тях е двустранната междуправителствена комисия, където туризмът неизменно е работна тема. Пандемията оказа негативен ефект между туристообмена между държавите и в посока възстановяване на двустранното сътрудничество ще се предприемат редица стъпки, като една от тях е активизиране на рекламните дейности на руския пазар.

По време на срещата бяха обсъдени темите за ускореното издаване на визи за руските граждани, които желаят да почиват у нас, както и важността от възстановяване на практиката за участие на руските градове и региони в туристически изложения и събития, свързани с туризма в България. Подчерта се важността от засилване и на българското участие в руските туристически форуми. „Това ще помогне за утвърждаване на по-тясно взаимодействие между туристическия бизнес на двете страни, за представяне на големия туристически потенциал на Русия и България“, заключи министър Проданов.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA