Slide
Slide

с. Неофит Рилски, Варна. В Исторически парк тържествено бе открито второто издание на Международна изложба-конкурс за историческа живопис “Българската азбука”, която се превърна в най-голямата изложба на тази тема и прецедент в историята.

В изложбата-конкурс се включиха

над 300 художници от 20 различни държави,

сред които България, Армения, Франция, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Холандия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.

Тържественото откриване беше съпътствано от празнична програма.

Гайдари от ансамбъл “101 Каба гайди” съпроводиха гостите от входна крепост до мястото на тържествената церемония – Тракийския площад.

Каравана или кемпер ще бъдат изрисувани с графити на изложението в София

Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на Исторически парк, приветства всички гости на събитието и обясни защо второто издание на международната изложба-конкурс за Историческа живопис е посветено именно на темата “Българската азбука”.

Кирилицата е единствената азбука, създадена, за да обслужва богослуженията на български език. За да може човека да се свърже с бога. Благодарение на нейната структура и божествена промисъл българинът се е развил като като свободен, дълбоко мислещ, чувстващ и приемащ света човек. Тя е и огромният принос, който българите са дали на света. Създадена преди 1200 години, днес над 300 милиона души по света пишат на нея в различни производни форми.

Марияна Николова във Велинград: СПА курортите са пълни, хората съчетават различни форми на туризъм

В изложбата-конкурс най-много художници се включиха от България, Русия и Франция, затова певицата Даниела Димитрова поздрави гостите с три песни: една българска, една руска и една френска.

Румънски туристи хвалят Албена заради мерките за сигурност и чудесните условия за почивка

Празничната програма завърши с демонстрации от екипа на Исторически парк – майстори в историческите реконструкции и възстановки. Те разпалиха героичния дух у малки и големи като демонстрираха военно изкуство, присъщо за народите, населявали нашите земи през Античността и Ранното средновековие.

Старт на сезона по Южното Черноморие: Първите туристи напълниха остров „Св. Анастасия“ край Бургас

Събитието се превръща в неразделна част от културния и туристическия календар на региона. Сред творбите вече има изявени фаворити, запитвания за продажба и последващи изяви.


Изложбата ще продължи през целия месец май. В този месец билетът за вход в Исторически парк осигурява и неповторимата възможност за разгледане на най-голямата изложба-конкурс за историческа живопис на тема „Българската азбука”. Церемонията по награждаването ще бъде в Деня на българската писменост – 24.05.2021.

Време е за ваканция край морето! Един от най-желаните хотели в Слънчев бряг отваря на 10 май (видео)

Благодарение на такива инициативи можем да издигнем българската култура до световни висоти, да опознаем по-добре себе си и да възвърнем самоуважението си като народ, извършил велики дела и дал огромен принос на света.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията