Slide
Slide

Давид СУКНАРОВ
Кореспондент за област Бургас

Бургас. Летният туристически сезон стартира и по Южното Черноморие. Първите туристи напълниха остров Света Анастасия край Бургас. Близо 80 души днес потеглиха с едноименното корабче към острова, където бяха посрещнати с питка, вкусна риба и лимонада.

Посетителите разгледаха музея, съкровищницата, една от най-големите забележителности – „вкамененият кораб“ и не пропуснаха да опитат от най-вкусната рибена чорба. Преди да отплават за Бургас, първите посетители изиграха хоро. Вече има и резервации за нощувки на острова.

Румънски туристи хвалят Албена заради мерките за сигурност и чудесните условия за почивка

„Първите посетители дано са ни на късмет за един хубав и успешен сезон. Вчера, още преди официалното откриване, имахме гостенка от София, която ще остане тук три дни. Днес очакваме и едно младо семейство с две деца и утре едни много редовни наши посетители също от София. За Великден ще имаме и специална празнична литургия в храма“, обясни управителят на острова Павлин Димитров.

В България днес официално започва летния туристически сезон

В най-големия курорт у нас Слънчев бряг от днес работят около 10 хотела. Липсата на чужденци се усеща, тъй като се регистрира спад спрямо месец май миналата година с близо 98%.

„Аз имам 9-10 туристи за празника, при положение, че съм имал по 500-600. В момента едно тричленно семейство, румънско, да дойде тук с PCR на идване, с PCR на отиване, ще плати повече за PCR-и, отколкото за почивката си“, обясни хотелиерът Румен Мончев. Неговият хотел е сред малкото работещи за празниците.

Румен Мончев

Според бранша управляващите са закъснели с конкретните мерки, при които туристите ще могат да влизат у нас и това повлияло на липсата на чужденци. Закъсняла е и имунизацията на заетите в туризма. Това лято ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа.

„Получи се ясна и точна информация и индикация, че английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни“, каза туроператорът Иван Кирязов.

Иван Кирязов

Според бранша за реален летен туристически сезон може да се говори едва след 15 юни.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията