Д-р Сийка Кацарова
Slide
Slide

Тя обяви пред БНР, че за 2022 година се планира въвеждане на показател „брой на ваксинирани“

София. СПА хотелите и дестинации у нас са сред най-малко засегнатите от Covid кризата заради високия интерес към тях. И през тази зима се очаква интересът към този вид туризъм да се задържи. За някои СПА дестинации като Белчин, с. Баня до Разлог, Девин в Родопите, Велинград има търсене за комбинация от ски и СПА през зимния сезон.

Традиционни чуждестранни пазари за този продукт са балканските страни. Хората осъзнават колко важно е за тях да засилят имунната си система, посочва пред БНР Сийка Кацарова, вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. Тя прогнозира, че през следващата година се очаква да има приблизително същия размер приходи и брой туристи за този вид услуга.

Кризата, породена от коронавируса, създаде тенденция резервациите за пътувания да се правят в последния момент и решенията за това да се вземат според броя заболели в дестинациите. Това важи и за СПА хотелите и курортите, потвърждава Кацарова, която е и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм:

Има интерес от Великобритания, но заради това, че България е в тъмночервената зона, предварителните резервации отпадат. Международният пазар ще е last minute, но разчитаме на българския пазар. Колегите в курортите са готови, има разписан здравен протокол. Комуникацията с пазарите върви добре„, споделя Кацарова.

5-звезден хотел във Велинград привлича туристи от цялата страна с комфорт, вкусна храна и лековита минерална вода

Умерен е оптимизмът на СПА хотелите и СПА курортите, посочва Кацарова. През тази зима конкуренцията между ски курортите ще бъде по-голяма, защото ски курортите в Австрия, Италия и Франция отварят за чуждестранни туристи.

Ниското ниво на ваксинация в страната ще бъде отблъскващо за туристите, като това ще се усети по-осезаемо за летния сезон на следващата година.

По линия не европейската СПА асоциация имам информация, че за 2022 година се планира да се въведе показател „брой на ваксинирани“. Това е много важна тема за България, ако искаме да привличаме международни пазари. За следващата година се очаква местата със 100% ваксиниран персонал да са все повече„, добавя тя.

Продължава планът за представяне възможностите в България пред туристи от Германия, които използват здравните си осигуровки за превенция и профилактика у нас, която се заплаща от германските здравни каси.

Цените на електроенергията в момента са бич за СПА хотелите, но секторът не може да си позволи поскъпване на услугата.

Как ви са прогнозите за следващата година?

Очакваме минимум същата като 2021 година. Надяваме се на увеличение на интереса, ако се даде възможност на работещите да ползват възможностите на своите здравни осигуровки в българските СПА дестинации. Важно е колко ще се увеличи броят на ваксинираните българи, това ще доведе до повишаване на рейтинга на България, това ще доведе до сигурност за международните клиенти„, счита Кацарова.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията