Slide
Slide

София. „Изключително много ни оплюха като министерство, когато през 2016 г. предложихме в Закона за туризма да бъде създаден гаранционен фонд именно заради такива обстоятелства“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото „Лице в лице“ по bTV в отговор на въпроса „Кой ще гарантира на туристите, ако проявят разбиране и получат ваучери, че в следващите 24 месеца ще получат почивката си?“.

Тя посочи, че в момента получава писма от туроператори и организации да се върне отново дискусията за гаранционния фонд. По-рано темата пред bgtourism.bg повдигнаха и собственици на туроператорски фирми, които предлагат годишния членски внос да бъде между 5 и 10 хиляди лева. Мярката щяла да гарантира на клиентите техните почивки и в рамките на 5 години фондът да разполага със солиден бюджет. В момента компании, развиващи туроператорска дейност обмислят своите предложения, които официално да представят на обществено обсъждане.

„Аз с радост ще го направя, защото тогава именно заради това искахме да предвидим тази възможност – така, както има гаранционен фонд при банките и застрахотелите, за да може при една такава извънредна обстановка, каквата е пандемията, която никой не може да предвиди, да има макар и малка гаранция за потребителите, сега няма такава гаранция. Вече има разбиране от страната на туроператорите, които през 2016 г. категоричено бяха против това, което предложи министерството“, каза Ангелкова в студиото на „Лице в лице“. Тя още няма информация за загубите на фирмите, но ведомството й е стартирало запитване към компаниите за изчисленията на финансовите поражения от коронавируса.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията