Министърът на туризма отново повдига темата за създаване на гаранционен фонд след искане на туроператори
Министърът на туризма отново повдига темата за създаване на гаранционен фонд след искане на туроператори
Slide
Slide
Slide
Slide

София. “Изключително много ни оплюха като министерство, когато през 2016 г. предложихме в Закона за туризма да бъде създаден гаранционен фонд именно заради такива обстоятелства”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото “Лице в лице” по bTV в отговор на въпроса “Кой ще гарантира на туристите, ако проявят разбиране и получат ваучери, че в следващите 24 месеца ще получат почивката си?”.

Тя посочи, че в момента получава писма от туроператори и организации да се върне отново дискусията за гаранционния фонд. По-рано темата пред bgtourism.bg повдигнаха и собственици на туроператорски фирми, които предлагат годишния членски внос да бъде между 5 и 10 хиляди лева. Мярката щяла да гарантира на клиентите техните почивки и в рамките на 5 години фондът да разполага със солиден бюджет. В момента компании, развиващи туроператорска дейност обмислят своите предложения, които официално да представят на обществено обсъждане.

“Аз с радост ще го направя, защото тогава именно заради това искахме да предвидим тази възможност – така, както има гаранционен фонд при банките и застрахотелите, за да може при една такава извънредна обстановка, каквата е пандемията, която никой не може да предвиди, да има макар и малка гаранция за потребителите, сега няма такава гаранция. Вече има разбиране от страната на туроператорите, които през 2016 г. категоричено бяха против това, което предложи министерството”, каза Ангелкова в студиото на “Лице в лице”. Тя още няма информация за загубите на фирмите, но ведомството й е стартирало запитване към компаниите за изчисленията на финансовите поражения от коронавируса.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията