Зарица Динкова ще настоява оставането на намалената ставка от 9% ДДС за бранша и за следващата година
Зарица Динкова ще настоява оставането на намалената ставка от 9% ДДС за бранша и за следващата година
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. До края на годината Министерство на туризма е защитило оставането на намалената ставка от 9% ДДС за бранша. Ведомството ще настоява облекченото ДДС да остане в сила и следващата година. Това каза в “Денят започва” на БНТ министърът на туризма Зарица Динкова.

“Нашият мотив е, че много от конкурентите ни имат такива облекчения и ако искаме да потвърждаваме конкурентноспособността на нашия туризъм, особено когато се сблъскваме с такава масивна хибридна атака, трябва да имаме комфорт”, посочи министърът.

За следващата година ведомството планира да защити и по-висок бюджет да туризма като наблегне на иновативна реклама. В момента в Министерството на туризма се разработват няколко стратегии, които да променят качествено промотирането на Дестинация България, допълни Зарица Динкова.

Лятната магия на българските планини

Работи се и за решаването на проблема с недостига на кадри в сектора и визовите проблеми, с които се сблъскват сезонните работници у нас, които идват от други страни.

Министър Динкова подчерта, че в последните три дни е провела серия от срещи на ключови места по българското черноморие – от Варна, до Несебър и Бургас.

“Проблемите на бизнеса са трупани с години и за да се решат част от тях трябва да има ясно изразена политическа воля. Наболял е въпросът с концесиите, с поддържането на инфраструктурата и цялостната визия на големите ни курорти, които привличат най-много туристи”, подчерта министър Динкова.

Защо да избера България за морската си ваканция?

Министърът допълни, че предварителни прогнози показват, че в следващите 10 дни не се очаква замърсяване на водата по българското Черноморие.

Сподели публикацията