Slide
Slide

Каварна. Тази година казусът с достъпа до плажа във ваканционно селище „Русалка“ трябва да бъде решен. За целта всички институции трябва да работят заедно, това каза пред Радио Варна Иван Виделов, директор на дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ в Министерство на туризма. Той уточни, че случаят е отнесен до кмета на Каварна,  до МВР-Каварна и до Върховната прокуратура:

„Въпреки това, безобразието продължава. Имаме спорове с тях. Те твърдят, че има свободен достъп. Изпращаме таен клиент и установяваме друго – взимат такса достъп и се рекламират като частен плаж. Тази година отново ще ги проверяваме многократно. “

Виделов уточни, че проблемът е от 2019 година. Тогава е наложена санкция от 5 хиляди лева, следващата година пак 5 хиляди лева, по-следващата година – 10 хиляди лева, а миналата година – 20 хиляди лева. Дружеството, което управлява ваканционното селище, обжалва последната санкция, а останалите са дадени на НАП за вземане.

„Не трябва да има такса до който и да е плаж на българското Черноморие. Това, което се прави на „Русалка“ е абсолютно незаконно“, бе категоричен Виделов.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева информира, че събирането на такси не е в компетенциите на общината.  Тя припомни, че преди две години са премахнали преместваемите обекти – КПП и бариери, тъй като не е имало издадено разрешение за поставянето им. Балтаджиева уточни, че земята е държавен горски фонд, а сградите са частна собственост.

И това лято туристите, които искат да стигнат до плажа на  “Русалка” в каварненското село Свети Никола трябва да платят входна такса, това ни съобщи Александрина Спахиева.  Тя е от София, летува в Каварна от 7-8 години. Налага й се да плати за вход в комплекса. Входът е във вид на гривна:

„Гривната струва 12 лева на човек, толкова е и цената за паркиране. Обясниха ни, че не плащаме за посещение на плажа или за плажни чадъри и шезлонги, а за преминаване през комплекса.“

Сподели публикацията