Slide
Slide

София/Добрич. Български туристи отново бяха върнати от Мексико без причина. На 17 април Ивайло Драганов и родителите му от Добрич са пътували по линията Мадрид – Канкун. В „Денят започва“ на БНТ Ивайло разказа какво се е случило на летището в Канкун.

Ивайло Драганов/снимки БНТ

Документите на тримата българи са били напълно изрядни, направили са и са предплатили всички резервации. На летището в Канкун обаче миграционните власти изземват личните документи и телефоните им.

„Това се случва зад паспортните служби, на три-четири крачки зад паспортните гишета. Там ни задържаха в стъклена стая. Разпитваха ни съвсем нормални неща – цел на пътуването, в кой хотел ще останем, за колко дни“, каза Драганов.

По думите му обаче след изземването на документите и телефоните, служителите ги накарли да подпишат документ, че не са нарушени човешките им права.

Министърът на туризма сезира посланика на Мексико за пореден случай на върнати български туристи от Канкун

„Аз не очаквах, мислех, че е стандартна процедура, защото за пръв път пътувам до Мексико“

Проверката на паспортите е протекла час и половина, като никой не е казал, че имат проблем с документите. Българите са били с още трима туристи – двама от Грузия и един от Чехия

„Органите там говореха съвсем нормално английски. След час и половина идва офицер, който каза на всички, че сме готови. Тръгваме с надеждата да си вземем куфарите и да отидем към хотелите. Придружаваха ни имиграционни власти, които обаче ни върнаха към самолета, с който дойдохме. Като ги попитахме защо се качваме, техният отговор беше: Взето е решение да се върнете там, откъдето сте дошли“, обясни Ивайло Драганов.

Причина така и не е посочена, а туристите са били заплашени от арест, ако не се върнат в самолета.

От министерството на туризма са изпратили писмо до посланика на Мексико в Будапеща и очакват реакция.

Сподели публикацията