Бургас, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Бургас. Ще бъде актуализирана стратегията за устойчиво развитие на туризма в общината, като за целта ще бъде удължен периодът ѝ на действие до 2030 година, съобщи БНР. Към Правилника за общинското предприятие „Туризъм“ ще бъдат включени нови обекти, въпреки че се експлоатират. Това стана ясно по време на дебатите по темата в постоянната комисия към Общинския съвет „Икономика и инвестиционни политики“. И двете докладни записки са на зам.-кмета Диана Саватева.

Новите обекти, които трябва да бъдат добавени към съществуващия правилник на предприятие Туризъм се стопанисват от него и са влезли в експлоатация, обясни Радовеста Стюърт, директор на общинското предприятие:

„Те не са нови за нас, но ще бъдат нови в Правилника. Това са туристическият кораб „Бургус“, новият пристан на остров „Света Анастасия“ и столът в Професионалната гимназия по компютърни технологии и иновации в к-с „Меден рудник“. Има и още една промяна в структурата на звеното. Добавя се длъжността „Финансов контрольор“, по предписание на одит от Сметна палата.

Бургас отново впечатли посетителите на „Ваканция и СПА“ със своите оригинални туристически сувенири

Налага се и актуализация на стратегията за устойчиво развитие на туризма в Общината, с удължаване на периода до 2030 година. Стратегията беше с хоризонт до 2023 година, а изработена през 2018 г. През изминалата година имахме възможност да работим по един международен проект, успяхме да създаден актуализация на настоящата ни стратегия. Включваме в нея елементи, които да ни помогнат да продължим растежа през последните 2 години. За много от туристическите предприятия те бяха твърде трудни. За Община Бургас обаче се оказаха печеливши. Актуализацията на стратегията се случи и във време, в което след пандемията се появи и друг проблем за туризма в България – военният конфликт в Черноморския басейн и Украйна.“

Представители от пчеларския съюз са поставили въпроси за развитие на т.нар. пчелен туризъм, каза Даниела Божинова,
„Има ли изследвания на региона за този пчелен туризъм, дали е разглеждан и като аспект на селския туризъм“

Според Радовеста Стюърт: „Точно тази актуализация на стратегията засяга само община Бургас, въпреки че дава и някои свързващи елементи, но със съседните на нас общини и региона. Към момента т.нар. селски туризъм не е изследван, защото нямаме и толкова много територии. При мен идваха запитвания точно от Пчеларски съюз. Те сега се активизират и имат желание да бъдат включени в наши съвместни инициативи“

В стратегията за развитие се посочва още, че Бургас за 2030-та година трябва да се превърне в световноизвестна и устойчива дестинация, с открито морско пространство, забележителности и изключително гостоприемство.

Сподели публикацията