Slide
Slide
Slide
Slide

Ню Мексико. Тричленен екипаж от Италия се издигна на повече от 80 км над пустинята на Ню Мексико в четвъртък на борда на ракетен самолет „Върджин галактик“ (Virgin Galactic) – първият редовен полет на компанията за платени полети до ръба на космоса, основана от британския милиардер Ричард Брансън през 2004 г. Това бе общо 6 пилотиран космически полет за “Юнити”. Те започнаха през 2018 г., но предишните 5 бяха изпитателни.

Двама офицери от италианските военновъздушни сили и аерокосмически инженер от Националния изследователски съвет на Италия направиха краткото суборбитално пътуване с трима членове на екипажа на „Вържин галактик“ , двама от които пилотираха превозното средство. „Юнити“ (VSS Unity) беше изстреляно на голяма надморска височина от корема на своя самолет-носител с двоен фюзелаж, съобщи Дневник, цитирайки Ройтерс.

Около 75 минути след като напусна земята със своя кораб-майка, космическият самолет „Юнити“ безопасно се плъзна обратно към началната си точка на пистата в „Спейспорт Америка“ (Spaceport America), държавен комплекс близо до град Хот Спрингс (Truth or Consequences) в Ню Мексико.

Първите пътници обаче имаха научна мисия. Тримата италианци планираха да съберат биометрични данни, да измерят когнитивните резултати и да запишат как определени течности и твърди вещества се смесват в условия на микрогравитация.

За полковника от италианските ВВС Валтер Виладей полетът също беше част от обучението му за астронавти за бъдеща мисия до Международната космическа станция.

„Върждин галактик“ съобщи, че „Юнити“ е завършил полета си на височина от 85.1 км.

В пика на полета, с изключена ракета, екипажът е изпитал няколко минути безтегловност, преди корабът да премине в режим на повторно влизане и да започне плъзгащото се спускане обратно към Земята.

“Върджин галактик“ заяви, че около 800 души вече са направили резервации за полета на цена между 250 хил. и 450 хил. долара на място, и предвижда да изгради достатъчно голям флот, който да може да поеме 400 полета годишно.

Сподели публикацията