Лондон, снимка Асен Ибров

Лондон. Във Великобритания пътуващите със самолети бяха предупредени от авиокомпаниите, че нарушението на полетите може да продължи с дни, след като технически проблем в системата за контрол на въздушния трафик доведе до закъснения и отмяна на пътувания, оставайки хиляди блокирани по летищата.

Завръщащите се на Острова летовници и онези, които се надяваха да излетят от британските летища, преживяха кошмарни часове след като стотици хиляди станаха потърпевши от големите забавяния или анулиране на полети, съобщи БНР. Известен брой бяха осъществени, но въздушният трафик бе силно ограничен, докато инженерите се бореха да открият проблема в компютърната система и да го отстранят. Тъй като диспечерите бяха принудени да поемат обработката на полетите ръчно се стигна до отмяна на около 500 от тях при общо планирани за вчерашния ден над 6 000.

Въпреки че проблем със системата вече няма, поради доста голямото прекъсване на нормалната работата по летищата, очакванията са нарушенията на въздушния трафик да продължат и през следващите дни.

От „British Airways“ казаха, че пътниците, които е трябвало да пътуват в понеделник или имат билети за днес, могат да преместят пътуванията си безплатно за други дни, а летищните власти на „Хийтроу“ призоваха хората да идват само, ако полетите са потвърдени.

Макар и България да не бе спомената изрично в съобщенията на британските медии сред най-засегнатите дестинации, от справка с информацията по летищата става ясно, че много от полетите са забавени или отменени, като например снощния късен полет на „Райънеър“ до летище „Станстед“, който не беше осъществен. Сутрешният полет на авиокомпанията до София обаче, поне за момента, е включен в плановете на летището, макар изненади да не са изключени.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA