Кметът на Истанбул изпрати поздрави до българския народ, туристи от Търговище се срещнаха с него пред хотел “Пера Палас”
Кметът на Истанбул изпрати поздрави до българския народ, туристи от Търговище се срещнаха с него пред хотел “Пера Палас”
Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу изпрати поздрави до българския народ. С него се срещнаха представителите на хор “Златна лира” – Търговище, които посетиха първият хотел в Истанбул – “Пера Палас” – част от екскурзията си в турския мегаполис.

Октомврийската среща беше случайна, а сънародниците си направиха снимка за спомен с Екрем Имамоглу, който е един от най-влиятелните политици в южната ни съседка и се радва на голямо одобрение сред сънародниците си. Имамоглу е спрял, поздравил българите на английски с “Добре дошли” и попитал откъде са. Той се зарадвал, че туристите са от съседна на Турция държава и изпратил по тях специални поздрави до българския народ, разказа пред Bgtourism.bg екскурзоводът към “Дискориум” Мюжгян Кахраман.

Библиотеката на емблематичния хотел Pera Palace в Истанбул е свидетел на велики моменти от историята

Мюжгян Кахраман е показала на българската група елегантната неокласическа фасада на френско-турския архитект Александър Валори.

Хотел “Пера Палас” Истанбул/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Ремонтите не са отнели нищо от духа на хотела и човек може лесно да си представи как е изглеждал и преди 100 години.

На приземния етаж салонът задава тона със своите шест купола от стъкло, грандиозни полилеи и мебели от червено кадифе.

Хотелът има 115 стаи. Стая 101 е била любима на Мустафа Кемал Ататюрк. Днес тя е превърната в малък музей, където са изложени негови лични вещи.

Ежедневно е посещавана от стотици туристи. Оригиналният електрически асансьор, монтиран през 1892 г., е една от атракциите. Този шедьовър от ковано желязо и махагон тогава е бил вторият, инсталиран в Европа, веднага след този на Айфеловата кула.

Сподели публикацията