Slide
Slide
Slide
Slide

Той й връчи почетната статуетка на Министерството на туризма „Златна роза“ – стилизиран образ на символа на българския туризъм

София. Министърът на туризма Илин Димитров проведе работна среща с директора за Европа на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ)  – Алесандра Прианте. По време на разговора беше обсъдена организацията по провеждането на 68-то заседание на Регионална комисия “Европа”, което ще се състои в София в периода 31 май – 2 юни 2023 г.

Министър Димитров заяви, че сътрудничеството със СОТ е от фундаментално значение за развитието на туризма в България. “Водим постоянен диалог с колегите от СОТ относно визията, опита и практическите насоки на организацията в подкрепа на кадровото осигуряване на туризма”, посочи министър Димитров.

Отрасълът генерира значителна част от БВП и заетостта у нас, както и в европейски мащаб, и е важно да отделим необходимите ресурси и усилия в подкрепа на хората, които избират туризма като призвание. “Практическите насоки на СОТ ще ни помогнат много да диверсифицираме и да повишим качеството на българския туристически продукт. Ние сме на второ място в Европа по брой на минералните извори и следва да използваме потенциала си в този аспект”, посочи министърът. Нека работим съвместно и да се възползваме от програми като Еразъм, насърчаващи кадровия обмен в сектора, призова още министър Димитров.

“България е важен партньор на организацията, с важен принос за  сектора в европейски мащаб. СОТ насърчава всяка една инициатива, водеща до подобряването на благосъстоянието на регионите”, заяви от своя страна Алесандра Прианте. Тя приветства политиката на страната ни в посока промотирането на България като целогодишна дестинация.
Министър Димитров информира Алесандра Прианте относно положителните данни за зимния сезон у нас. “Очакваме ръст на туристите и през лятото”, заяви министърът.

Двете страни декларираха, че ще продължат да работят активно за развитието на различни инициативи, които да подкрепят сектора в условията на сериозни глобални предизвикателства.

Сподели публикацията