Slide
Slide

Берлин. Министърът на туризма д-р Илин Димитров, който е на тридневно посещение в Берлин, участва в тържествения прием по случай националния празник на България 3 март в българското посолство в Германия. Приемът беше даден от посланика ни в Берлин Н. Пр. Елена Шекерлетова, която приветства многобройните гости и даде думата на специалния гост на събитието – служебният министър на туризма.

Министър Димитров поздрави българските и чуждестранните дипломати и гости на събитието и се обърна към стотиците представители на дипломатическия корпус и бизнеса. Часове преди официалното откриване в Берлин на най-голямата и престижна туристическа борса в света, българският министър подчерта голямото значение не само на международното изложение, но и на тази професионална сфера от икономиката и живота.

„Туризмът е мост, който пресича граници и свързва народи, дава ни възможността да общуваме и да трупаме преживявания. България е известна със своето гостоприемство и висококачествени услуги, които превръщат страната ни в привлекателно място за гости от цял свят“, каза министър Димитров.

Той подчерта още, че водещият за България търговски партньор – Германия традиционно е сред трите водещи пазара за входящ туризъм у нас.

„България е добре позната сред немските туристи дестинация за морски и летен туризъм. Възможностите, които ние предлагаме, обаче, са много повече и ни предстои още съвместна работа за промотиране на България като целогодишна дестинация, която е събрала в дланта си цялата палитра от сезони и преживявания, необходими за най-висококачествен туризъм. България предлага чудесни възможности за културен, балнео и СПА, селски, гастрономически и винен туризъм“, каза в своята реч българският министър.

Той припомни, че страната ни разполага с многовековна история и богата култура и не случайно е на трето място в Европа по брой археологически артефакти – над 40 хиляди, веднага след Италия и Гърция. „Говорейки за културен туризъм, бих искал да изтъкна, че съществува потенциал да предложим на немските туристи специализиран туристически продукт, базиран върху популяризиране на перспективни културни дестинации като Велико Търново, например, или като градовете от поречието на Дунав – реката, която е изключително важен културен мост между нашите страни.“

Същевременно, друг важен факт е, че на територията на страната ни има над 600 минерални извора, а най-горещият гейзер в Европа е 104 градуса и също се намира у нас. Това ни нарежда на второ място в Европа, веднага след Исландия и е предпоставка за развитие на модерен и луксозен СПА и уелнес туризъм. Свидетелство за висококачествения туристически продукт в областта на балнео, СПА и уелнес туризма, е и важният факт, че Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси разшири списъка на държави, в които признава предоставянето на  медицински услуги, включвайки и България.

В речта си министър Димитров постави акцент върху развитието на модерни, екосъобразни форми на туризъм, с които да бъдат привлечени повече туристи, в това число и от немския пазар. Той представи идеята за създаването на комплексна дигитална карта на дестинация България, която да показва туристическите ни забележителности, маршрути, фестивали и събития.

Министър Димитров направи заявка за предстоящата ползотворна работа, като изрази увереност, че изложението ITB Берлин, което винаги е заемало приоритетно място в националната ни програма, ще бъде важна платформа, в чиито рамки България и Германия ще имат възможността не само да обсъдят постиженията си в областта на туризма, но и да набележат нови възможности за взаимно и ползотворно сътрудничество.

Сподели публикацията