Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в Международен бизнес и инвестиционен форум „България: инвестиционна дестинация“ в Истанбул. Във форума, който е организиран от Българската асоциация за инвестиции (БАИ) към МИР, участват министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, а от турска страна – заместник-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

Конференцията включва два тематични панела, посветени на перспективни сфери на сътрудничеството между двете държави – автомобилостроене и СПА и медицински туризъм. В своето изказване по време на откриването министър Димитров подчерта, че България и Турция развиват изключително ползотворни отношения в туризма, един от най-значимите отрасли на икономиката ни.

Министърът анонсира предстоящата 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм между двете ресорни министерства в рамките на изложението ЕМИТТ /8-11 февруари/ в Истанбул.

„Това е отлична възможност да надградим над постигнатото до момента. Турция неизменно е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно показва, че пазарът има много сериозна динамика, но е важно да се отчете, че все още съществува сериозен потенциал за развитие“, заяви министър Димитров.

Министър Димитров обяви, че през месец февруари се очаква да се открие и българско туристическо представителство в Истанбул. Това е ярко доказателство за целенасочената ни политика на този пазар, заяви министърът. С Турция можем да си сътрудничим в изключително разнообразен брой сфери на туризма и е важно да подпомогнем още по-активните контакти между бизнеса, посочи още министър Димитров.

В тази връзка, едно от решенията да привлечем повече туристи в страната ни е развитието на транспортната свързаност – и именно Истанбул се явява най-добрата логистична точка за страната ни в този аспект. „Затова ще използвам възможността да благодаря сърдечно на посланик Ангел Чолаков, който е голям приятел на българския туризъм, за неговата лична отдаденост и усилия, които полага за популяризирането на България като туристическа дестинация на турския пазар“, допълни министърът и даде като пример за ползотворните действия на нашия дипломатически екип предстоящото откриване на директна самолетна връзка между Истанбул и Пловдив.

„Друга прекрасна новина е изграждането на нов офис на БТА в Анкара, който със сигурност ще допринесе за това да работим в по-ползотворна информационна среда. Същевременно, той ще има важна роля и за установяването на нови културни връзки между нашите два приятелски народа“,  посочи в своето експозе министър Димитров.

Конференцията се организира от Българската агенция за инвестиции, със съдействието на нашите дипломатически мисии в страната. Форумът се отличава с изключително голям интерес от страна на бизнеса. В него участват множество кметове на български общини, инвеститори, представители на медии и образователните институции и др. Участниците, повече от 200 на брой от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм, бяха приветствани от посланика ни в Анкара, Н. Пр. Ангел Чолаков.

В рамките на събитието българският министър имаше възможност да проведе и неформален разговор с Четин Али Дьонмез, заместник-министър на индустрията и технологиите на Република Турция, в който двамата дискутираха интеграцията между туризма и останалите стопански сектори и перспективите пред двустранните ни отношения в този контекст.

Министър Димитров проведе разговори и с представители на туристическия бизнес на Турция, с които обсъди възможностите за оказване на държавна подкрепа за установяването и разширяването на дейността им в България.

Българският износ за Турция се увеличава с над 32%, през 2022 г. и стокообменът расте. Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро, като почти половината от тях са получили някаква форма на държавна подкрепа през БАИ. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри бизнес форума. По думите му над 2200 турски компании са избрали България като предпочитано място за правене на бизнес, те са и едни от най-големите работодатели у нас.

Припомняме, че преди месец бе подписано историческо споразумение след срещата на най-високо ниво между двамата президенти Румен Радев и Реджеп  Ердоган.

По време на форума заместник-министърът на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез посочи, че двете страни имат много добри съседски и партньорски отношения в НАТО. По думите му, България и Турция са пример за добро сътрудничество и в икономически, и в политически план. Той подчерта, че се откриват нова самолетна линия и нови гранични пунктове, което ще улесни свързаността между съседските държави.

Сподели публикацията