Добрич. Световният кулинарен гуру – Гордън Рамзи, е научил добричлията Николай Стойчев как да готви вкусно. Българинът се запознава във Великобритания с готвача, който става известен с предаванията MasterChef, Кухнята на Ада, Кошмари в Кухнята. „В чужбина имах възможност да се докосна до световните величия на кулинарния подиум. Като мой приятел и учител бих посочил Гордън Рамзи“, споделя пред Bgtourism.bg българинът.

Това лято Стойчев става на 50 години, израснал е в семейство на ресторантьори и това е предопределило да продължи семейната традиция.

„Образованието ми започва в Добрич и продължава във Варна (Институт по международен туризъм), но след отварянето на границите на България се докоснах до нови територии, неизследвани за мен и това ме подтикна за усъвършенстване в областта на кулинарията, така че продължих да уча в (Highland college) Jersey, UK- специалност „Culinary art““, разказва готвачът.

Второ лято на плаж в Кранево се справят с фасовете от цигари по пясъка с пластмасови фунийки

Това лято започва работа във ваканционно селище „Терма вилидж“ в Кранево. „Това място има особено излъчване или както ние българите казваме – „душа“. „Ето това е моето предизвикателство да подхранвам усещането на всеки един гост или колега чрез сетивата си, за да усети и силата на душата.

„Много често ми задават въпроса „Коя или каква е любимата ти кухня?“. Отговорът ми с една дума е – „на баба“. Звучи клише, но помислете откъде идва думичката, всеки един от нас дълбоко в себе си пази този прекрасен вкус. Мечтите на едно дете са много, с годините те избледняват, а реалността ги поставя на едно ниво с възможното, но малко или много ние хората обичаме нещо повече от всичко друго и аз например обичам прекрасната храна, ако е възможно да е като на баба. Това е причината да съм кулинар, за да се докосна до вълшебствата на всяка една баба по света“, разказва Стойчев.

Той посочва, че много са житейските и професионални уроци, но за постигането на желания резултат има две думи  – постоянство и търпение.

„Всяко едно ястие по света е зависимо от климата и природните условни дадености. Ние хората обичаме да приобщаваме, завладяваме и властваме, което води до нови предизвикателства . Относно избора на продукти – моето мнение е, че това, което ние наричаме „фюжън“, е част от нашето ежедневие и аз мисля да се придържам към тази тенденция на новия свят, но с благословията „на баба“‘.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA