Slide
Slide
Slide
Slide

Париж. Европейският производител „Еърбъс“ (Airbus) обяви, че е спечелил най-голямата сделка за покупка на самолети в историята с поръчка за 500 теснофюзелажни самолета от индийския нискотарифен превозвач „ИндиГоу“ (IndiGo). Сделката бе оповестена от „Еърбъс“ в деня на откриването на Международния аерокосмически салон в Париж – Льо Бурже, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Летище София с нова дестинация от тази събота

Това е най-голямата сделка в историята на авиоиндустрията по брой самолети и засенчва сделката от февруари, при която местният конкурент на „ИндиГоу“ – „Еър Индия“ (Air India) поръча наведнъж 470 самолета – 250 от „Еърбъс“ (от които 210 теснофюзелажни и 40 големи), и още 220 от „Боинг“ (Boeing).

Снимки FB Airbus

Двата най-големи превозвача в Индия очакват рязко разширяване на регионалното търсене на пътувания.

Делхи, Индия/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

„Това е само началото. С растежа на Индия (и) растежа на индийския авиационен пазар (…) това е подходящият момент за нас да направим тази поръчка“, каза по време на пресконференция главният изпълнителен директор на „ИндиГоу“ Питър Елберс.

Самолетите трябва да бъдат доставени между 2030 г. и 2035 година.

Първият Airbus A220 във флотата на Bulgaria Air кацна в София

След подписването на сделката главният изпълнителен директор на „Еърбъс“ Гийом Фори каза, че е преждевременно да се мисли за темпове на производство на теснофюзелажни самолети, по-високи от планираните 75 машини на месец.

„ИндиГоу“ обслужва почти 60 процента от индийския вътрешен пазар на въздушни пътувания.

Сподели публикацията