Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Кюстендил. Оригинална инициатива – черешов туризъм, се заражда сред земеделските производители в Кюстендилско, съобщи БНР. Идеята е на бившия директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега частен плодопроизводител – проф. Димитър Домозетов. Той твърди, че я заимства от китайски и японски партньори.

Нещата се свеждат до това, че всеки желаещ може да заплати такса и да прекара един ден или определени часове в черешовата градина. Нормално е в елитни като сортове и поддържане градини с череши, таксата да е 10 лева за възрастен човек и 5 лева за дете.

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Срещу символично заплащане те могат да си прекарат един хубав уикенд в масивите, да си наберат череши и да ползват тази продукция. Набраните саморъчно череши да се таксуват допълнително по 2 лева за килограм. Към момента имало вече подадена заявка от детска градина от столицата, която иска да посети градината на професора.

Идеята може да се включи и в предлаганите от туроператорите туристически екскурзии и пакети.

Същевременно Кюстендил усилено стяга традиционния “Празник на черешата“ в края на тази седмица. Хотелите и къщите за гости и базите за отдих и настаняване в града и района са резервирани преди месеци. Очакват се хиляди посетители.

Сподели публикацията