Oт ноември САЩ отварят границите за ваксинирани от ЕС, Ватикана ще изисква зелен сертификат от октомври
Oт ноември САЩ отварят границите за ваксинирани от ЕС, Ватикана ще изисква зелен сертификат от октомври
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Подкрепяме България във всички усилия, които се полагат от страна на правителството, за да бъде присъединена страната към Програмата за безвизово пътуване. Неотдавна правителството на България постигна голям напредък, като назначи национален координатор, който отговаря за Програмата за безвизово пътуване и той създаде изключително ефективен екип. Това каза Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, в отговор на въпрос на БТА, свързан с напредъка на България към включването ѝ в Програмата за безвизово пътуване. Генералният консул присъства на връчването на паспортите с първите издадени визи на български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година.

Целият екип и националният координатор по Програмата за безвизово пътуване постигнаха повече напредък само за няколко месеца, ако сравнявам назад целия период от идването ми тук като консул, каза още Гриър.

В края на м.г. премиерът Николай Денков коментира отпадането на визите за САЩ за български граждани. България не е положила никакви усилия в това отношение през последните години, каза тогава Денков. “Затова преди няколко месеца назначихме координатор за преговори с американските институции. Това е дипломат с изключително богат опит, на когото това му е единствената работа. Той е със статут на съветник в моя политически кабинет”, обясни премиерът. Той обърна внимание, че трябва значително да се намали процентът на отказани визи на българи за САЩ, за да имаме напредък.

Сподели публикацията