Шефшауен/Снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide
Шефшауен. Мароко е като приказка, която съчетава култура, история, великолепни градове и вкусна храна. Една от желаните дестинации сред туристите е Шефшауен – Синият град. Това място e оцветено в палитра от хипнотизиращи сини нюанси, изпълнено е с красота и фантастична атмосфера.
На площада и по уличките на Шефшауен може да си закупите картини, ръчно изработени бижута, одеяла от камилски косъм или вълна, сребърни чинии и много сувенири като магнитчета, лампа на Аладин и др.
Казват, че еврейските бежанци са разпространили синята украска в града. Те боядисвали къщите си сини, защото вярвали, че синият цвят отразява небето и е връзката им с Бог. Други са смятали, че това е цветът на рая, а трети, че синьото е дошло от ислямската култура и е символ на щастие. Има и теория, че синьото е помогнало на града да ограничи комарите. Практиката да се боядисват стените в синьо е въведена от евреите, за да се придържат към техните религиозни обичаи. Местните боядисват своите сгради три пъти в годината.
Шефшауен е построен през XV век. Той е създаден като малка крепост през 1471 г. от Мулай Али Бен Муса Бен Рашид ел Алами, като укреплението съществува и до днес. Името му означава „виж рогата“, което олицетворява двете планини около него – виждат се чудесно от централния площад.
Двете планини са като рога над града, най-добре се виждат от площада
Днес в града живеят над 40 000 жители. Популярно сред туристите е и местното козе сирене.
Местните жители са облечени в джелаби
Колоритните улички в Шефшауен, боядисани в синьо, са като магнит за туристи и фотографи
Планинският фон и къщите със сини акценти създават един впечатляващ контраст. Посетителите на града могат да се насладят на всички цветове на синьото – от най-светлото до най-тъмното.
Сини стени, сини врати, синьо небе, цветни саксии – това е уникалният Шефшауен със своите колоритни улички. Емблематичната дестинация е част от програмата на българския туроператор Абакс.
Такситата в Шефшауен също са сини

Романтичен и очарователен град. Навсякъде има не само щипка синьо, но и щипка магия. Наричат града Синята перла на Мароко. Евреи, араби, бербери, испанци – тук всички са оставили по нещо от себе си.

Целият град не е в синьо
На фона на сините цветове известни дизайнери правят и организират дефилетата на своите нови и открояващи се нови модели. Често това място е и арена на интересни филми и фестивали.
Сподели публикацията