Министър Зарица Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон
Министър Зарица Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон
Slide
Slide
Slide
Slide

Те обсъдиха приоритетните въпроси за кадрите в туризма и забавянето на възстановяването на сектора у нас заради войната в Украйна

Брюксел. В Брюксел, министърът на туризма Зарица Динкова проведе среща с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, на която обсъдиха трудностите пред туристическия бранш у нас. Министър Динкова подчерта, че Министерството на туризма, в много кратък срок след стартирането на работата на редовното правителство през лятото на 2023 г. е успяло да разработи нов подход в подкрепа и популяризирането на черноморските общини, които са сред най-силно засегнатите от отрицателното въздействие на войната в Украйна.

Министър Зарица Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

„Разработихме програма, която позволи на чуждестранни туроператори, летища и общини да обединят усилията си за популяризиране на Черноморския регион. Това е активно и целенасочено партньорство със смислено управление на ресурсите, предназначени за насърчаване на нашия туризъм. Ще измерим резултатите след летния сезон, но участието на наистина малки и непопулярни общини в тази програма показва, че тя е много добре планирана и полезна за развитието на туризма на местно ниво“, заяви министър Динкова,

Министър Дикова посочи още, че за развитието на сектор „Туризъм“ са необходими допълнителни ресурси за дигитален и зелен преход, тъй като туризмът като сектор е останал извън рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. „България все още не е възстановила входящия си туризъм до нивата на 2019 г., поради което обмисляме и обсъждаме с Европейската комисия възможности за целенасочени мерки за подкрепа на сектора“ отбеляза  министърът на туризма. Това включва и необходимостта от преразглеждане на отпадането на намалените ставки на ДДС за туристическите услуги.

Освен това, министър Динкова подчерта и че: „Един от най-сериозните проблеми пред българската туристическа индустрия е осигуряването на сектора с подготвени кадри, които да отговорят на непрекъснато нарастващите нужди на туристите“.

„Липсата на квалифицирани и перспективни кадри в туристическия сектор е проблем в много от държавите в ЕС към момента. Европейската комисия работи активно и има нови инициативи в тази насока. Необходимо е повишаването на репутацията на сектора, като перспективен и даващ възможност за изграждане на професионална кариера. Туризмът е изключително интересна сфера за работа и ще насърчаваме младите хора да насочват избора си към него“, отвърна Тиери Бретон.

Еврокомисарят изтъкна още, че крехкото възстановяване на туризма в България показва реалната необходимост от допълнителни усилия за подчертаване на важността на сектора на национално ниво. Неговият екип ще обсъди по-подробно със съответните компетентни дирекции въпроса за удължаването на намалените ставки на ДДС като възстановяваща от кризата с COVID-19 мярка.

Комисар Бретон прояви интерес към инициативата на министър Динкова за насърчаване на съвместни проекти и по-тясното сътрудничество в сферата на туризма между България, Гърция, Румъния, Италия и Испания.

Той посочи, че представената реформа в промотирането на черноморските общини насърчава социалната устойчивост и е добър пример за прилагане на европейския път за преход в туризма.

Сподели публикацията