Албания изпраща най-успешната си година в туризма, привлече рекорден брой туристи
Албания изпраща най-успешната си година в туризма, привлече рекорден брой туристи
Slide
Slide
Slide
Slide

Тирана. Албанският министър на туризма и околната среда Мирела Кумбаро каза в петък, че формализирането на морските туристически оператори досега е дало добри резултати, което се дължи на дългогодишна работа, предаде за БТА албанската агенция АТА.

В телевизионно интервю Кумбаро посочи, че „формализацията на тези структури е започнала преди три години и съответно има увеличение на броя на морските туристически оператори – има над 100 оператори, което е бум в сферата. Имаме над 500 къщи за гости и 1500 структури за настаняване, без да споменаваме тези, които съществуват от по-рано“.

„Тази година беше благоприятна за туризма като цифри, но и за подобряване на имиджа ни пред света. Това не се случи за една година, а благодарение на десетгодишната програма „Градски ренесанс“. Всички промени в инфраструктурата са фактори за туристическия бум“, отбеляза още тя.

Кумбаро заяви, че „крайбрежният туризъм в Албания вече процъфтява, но това не създаде толкова много заетост или стабилност. Сега е декември и ако излезете по улиците на Тирана, можете да видите, че туристите не идват заради морето“.

Тя посочи, че в момента има туризъм, който процъфтява заради голямото любопитство към дестинацията в сърцето на Европа.

„Трябва да се изправим пред това и да приветстваме този поток от туристи, които идват заради добрия имидж на Албания. Неслучайно Европейският съюз избира Тирана за провеждане на две срещи на върха за кратко време. Имаме нужда от елитен туризъм, защото туризмът е това, което се изплаща повече и изисква повече“, подчерта Кумбаро.

Тя обяви, че „летищата, от които се лети до Албания, са се увеличили и нискотарифните полети са повишили броя на туристите от различни дестинации като Италия, Лондон и т.н.“

„Три четвърти от територията на Албания са покрити с планини, равнини, реки, има изобилен природен потенциал, нямаме лукса да държим страната изолирана от туризма. Защитените територии представляват 21,5 процента от територията на страната, където интервенциите трябва да бъдат внимателно проучени. Населението на Албания е 2,8 милиона души и приемаме още 10 милиона, което води до разходи за поддръжка на територията, така че трябва да привлечем елитни туристи – те са по-съзнателни по отношение на околната среда. Офертите в агротуризма, планинския туризъм, традиционния кулинарен туризъм привличат туристи извън Тирана и Дурас. Миналата година 41 процента от чуждестранните туристи са предпочели да изследват Северна Албания заради нейния природен потенциал“, изтъкна Кумбаро.

Сподели публикацията