Даниел Панов - кмет на Велико Търново
Slide
Slide

Велико Търново. Община Велико Търново направи решителна крачка към стартирането на най-мащабния в у нас градоустройствен проект през последните пет десетилетия – изграждането на нов градски център. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той уточни, че вече има изготвен проект, който предстои да бъде подаден по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Дейностите предвиждат изграждане на Експозиционен център с капацитет от 1 200 места, с който реално ще започне строежът на новото ларго на града върху територията на Старото военно училище в града. Градоначалникът припомни и, че на последното си за годината заседание Общинският съвет даде съгласие за кандидатстване по оперативната програма.

Бургас е носител на голямата награда „Дестинация на годината“

Проектът ще е първият, който Община Велико Търново ще реализира в условията на комбинирано финансиране – с безвъзмездна финансова подкрепа и чрез Финансов инструмент – Фонд за градско развитие „Север”. Инвестиционното намерение, включително местоположението и характера на сградата, са заложени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, приет през 2013-а година, както и в одобрената през 2016-а година Инвестиционна програма по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Кметът Панов допълни, че инвестиционното намерение далеч надхвърля изграждането на една сграда.

„Амбицията ни е да създадем едно от най-важните съвременни средища на културния и обществен живот във Велико Търново и в цяла Северна България. Това е инвестиция в бъдещето, в облика на Велико Търново като историческа, духовна, културна и туристическа столица. Тази инвестиция ще е в основата за развитието на конгресния и конферентен туризъм“, коментира градоначалникът. Той припомни, че от години постъпват десетки запитвания дали Велико Търново има подходяща материална база, за да посрещне големи международни симпозиуми и форуми.

Екоселище с 5 юрти и с дървени вани на открито отваря врати край Албена през пролетта

„Експоцентърът ще даде огромен тласък и на цялата туристическа индустрия – на малките хотели, на къщите за гости, на транспортните и всички свързани услуги“, добави Даниел Панов. Администрацията има всички основания и предпоставки да смята, че проектът ще се самоиздържа.

Проектирането на сградата бе в основата на Международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, който Община Велико Търново реализира през 2018 година. С победителя арх. Клаудио Нарди бе сключен договор за изработване на инвестиционен проект, каквито бяха условията на конкурса.

Втората основна задача на професионалната надпревара, получила много висока оценка от архитектурни студия от цял свят, бе планирането на цялата територия на старото военно училище, където ще е новият градски център. Община Велико Търново разполага с над 60 готови концепции за градоустройствено развитие на целия терен, които ще послужат при изработването на подробния устройствен план. Задължителни елементи, посочени в заданието на конкурса, на които всеки от проектантите отговори, бяха залагането на Експозиционен център, нова библиотека, военен музей, пешеходна зона и ларго, подземна инфраструктура, висок процент на озеленяване. Условно за градоустройственото планиране, територията бе разделена на три строителни зони, а изграждането на експоцентъра попада в първата от тях.

Приемането на подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия ще даде както основание, така и нормативна възможност за интервенция на съществуващото състояние на терена, включително и изкопите след подмяната на ВиК-мрежата.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията