снимки ctnews
Slide
Slide

Констанца. Туристи масово бяха глобявани с по близо 1 500 лева на девствени плажове в Румъния, намиращи се северно от курорта Мамая. Една от причините за санкциите бе, че са паркирали и лагерували със своите автомобили, каравани и палатки в забранена местност. Най-ниската глоба бе около 320 лева, като най-голямата за физически лица можеше да достигне до 3000 лева. На юридическите лица банковите сметки може да олекнат с до 25 000 лева при нарушения.

Министерството проспа как летовници вдигнаха румънско селище на плажа в защитена зона край Шабла

Санкциите днес бяха наложени в присъствието на местната жандармерия. От 26 август до днес са били глобени близо 140 туристи, като днес глобите на плажовете Ваду и Корбу продължаваха да валят една след друга.

Така евтината почивка за любителите на дивата природа в местност, в която е забранено да се паркират коли и е част от Натура 2000, излезе скъпо на туристите. 

Станахме за смях пред туристите! Цяло лято Министерството на туризма не направи нищо на опасен плаж (снимки + видео)

„На първо място автомобилите за къмпинг и паркиране на дивия плаж може да става само на 150 метра от морето, а това е първото нещо, което е нарушено. Второ, говорим за управление на отпадъците, за съжаление не винаги туристите разбират, че отпадъците, които произвеждат, трябва да се съхраняват на специално място. Нашата цел е този див и красив плаж Ваду да остане такъв и след 1, 2, 100 години..Ние имаме отговорности и като хора трябва пазим и да се наслаждаваме на природата според правилата“, сподели пред CtNews управителят на резервата „Делтата на Дунав“ Къталин Тибулеац.

Вижте как решиха проблема с фасовете на най-красивия плаж в Кипър

Къмпингът и достъпът с превозните средства по плажовете са строго забранени и се санкционират съгласно закона. Администрацията на биосферния резерват „Делтата на Дунав“ и местните власти са определени пространства за паркиране на автомобили и за къмпинг на туристи, разположени извън чувствителните райони по отношение на биоразнообразието. Днес десетки туристи един по един бяха легитимирани и получиха своите глоби.

„Не ни е позволено да лагеруваме. Няма проблем. Ще се оттеглим, ако не ни бъде разрешено. Току-що дойдохме да видим и поставихме палатка, за да останем на сянка. Не знаех къде се плаща таксата за резервация “, казва турист.

„Надяваме се, че акцията ще ни позволи днес, утре и следващата година да имаме интелигентни туристи на дивия плаж в биосферния резерват на Делтата на Дунав“, добави управителят на резервата.

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

Припомняме Ви, че масово по Северното ни Черноморие и това лято любители на дивата природа от България и Румъния нарушаваха забраната за паркиране в забранените зони, а дивите плажове бяха превърнати в голямо сметище. Част от дюните станаха паркинг за стотици автомобили. Имаше много тарикати, но не чухме за нито една глоба.

Ало, Ангелкова! Ще глобиш ли тези тарикати?

От министерството на туризма и контролните органи няма реакция или нито една официална информация за наложени санкции, които биха превъзпитали нарушителите. Хората остават с впечатление за пълно нехайство или безпомощност на държавата, която по този начин превръща красиви територии в безплатен туризъм и привличане на гости, които безнаказано оставят огромни сметища след себе си. Не всички са такива, защото има и любители на дивото къмпингуване, които не паркират своите автомобили на дюните или не правят камари от боклуци. С проверките и наложените глоби с цел опазване на околната среда румънците отново дадоха урок на властите в България.

Сподели публикацията