Сийка Кацарова и Тиери Дюбоа

Моравске Топлице, Словения. Сийка Кацарова бе преизбрана за вицепрезидент на Европейската СПА асоциация (ESPA). Това стана по време на Годишния конгрес на организацията, който се проведе в Моравске Топлице в Словения. Кацарова има 25-годишен професионален опит в туризма. През последните 15 години тя е свързана със здравния туризъм и най-вече с развитието на балнео и СПА туризма у нас. Членовете на ESPA дадоха за пример последователната и устойчива политика на дейността на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), както и висока оценка на работата на Кацарова. Председателят на BUBSPA получава втори 4-годишен мандат, след като за първи път зае авторитетната позиция през 2016 г. За председател бе преизбран Тиери Дюбоа.

Българският представител участва като говорител в един от най-важните модули по време на конгреса, в който се включиха още вицепрезидентът на Германската СПА асоциация и ген. секретар на Френската СПА асоциация. Тримата взеха отношение по темата относно ролята на здравните курорти по време на Ковид-19 в услуга за здравите хора.

Кацарова даде за пример важната рола и подкрепата на Министерството на туризма в България, както и разбирането от страна на здравното министреството по отношение на значимостта на балнео и СПА курортите. Припомняме Ви, че институциите дадоха възможност на Медикъл и СПА центровете у нас да работят по време на пандемия при спазване на противоепидемичните мерки, а в същото време в Европа има все още страни, където са затворени от началото на пандемията или бяха ограничени.

Сийка Кацарова: Мисията на БСБСПА е утвърждаването на България като целогодишна дестинация за високачествен балнео и СПА туризъм

Сийка Кацарова

„Приоретът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е министърът на туризма доц. Стела Балтова в диалог с министъра на здравеопазването да бъде включено в стратегията за здравеопазване провеждането на превенция и тя да се реализира в балнео и СПА куроритите, които имат капацитета“, заяви Кацарова. Онлайн във форума се включи проф. Тодорка Костадинова от Медицински университет Варна.

Проф. д-р Коста Костов: България не само закъснява, но драматично изостана с превенцията в битката срещу Ковид-19

През тази година ESPA отбелязва своята 25-годишнина. Темата на конгреса в Словения „Мисли зелено – бъди активен – бъди здрав“ бе избрана за справяне с основните предизвикателства в здравния туризъм след COVID -19.

Кметът на Разлог: Балнеотуризмът се очертава като целогодишен висококачествен продукт, който е важен не само за Общината ни, но и за държавата

Европейската асоциация за СПА центрове е организация, представляваща 20 европейски държави. В Европа има повече от 1 400 лечебни минерални извори и здравни курорти, които са значими медицински центрове и в много страни са част от услугите на здравната система.

„Като основен стълб на здравния туризъм, медицинските спа центрове представляват мощна икономическа единица, генерираща значителни дялове от БВП на страните членки на Европейския съюз. Членовете на ESPA мислят положително за бъдещето, защото чувствителността на гражданите ще се фокусира върху превенцията и укрепването на имунната система. Искаме да използваме шанса, тъй като здравето ще бъде новата валута и новият символ на статуса“, споделят от ESPA.

Програмата на конгреса тази година се фокусира върху следните теми: Икономическото въздействие на балнеологията и нова перспектива след COVID-19, Обучение и образование на различни нива в СПА индустрията, Медицински изследвания – актуализация за програми и лечения, Устойчивост, безопасност и икономии на разходи чрез нови технологии, както и онлайн продажбите и дигитализацията в здравния туризъм.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA