Брюксел одобри 200 млн. лв. държавна помощ за средни предприятия, туроператори и хотелиери ще могат да кандидатстват за тази помощ
Брюксел одобри 200 млн. лв. държавна помощ за средни предприятия, туроператори и хотелиери ще могат да кандидатстват за тази помощ
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на средни предприятия в България, засегнати от кризата с коронавируса. Очаква се от мярката да се възползват около 1 500 фирми. Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември. Информацията обяви в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Очаква се тази мярка да подпомогне и сектори, които не бяха обхванати от другите антикризисни мерки – най-вече туризма. В разгара на извънредното положение се разбра, че туроператори и хотелиери ще могат да кандидатстват за тази помощ, ако Брюксел одобри част от парите по тази оперативна програма да бъдат пренасочени за целта и в обхвата да бъдат включени недопустими по принцип сектори.

Публичната подкрепа е по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 млн. евро). Та ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 75 хил. евро на компания.
Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията