Чепеларе впечатли ръководителите на ACES Europe, дестинацията ще получи титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г.
Чепеларе впечатли ръководителите на ACES Europe, дестинацията ще получи титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г.
Slide
Slide
Slide
Slide

Подготвящите се за олимпиадата в Пекин Радослав Янков, Димитър Герджиков и Антон Синапов лично промотираха родопското селище за авторитетния приз, който ще бъде връчен на официална церемония в края на годината

Чепеларе. Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от България и чужбина, спечели днес титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г. в категорията „малки градове“. Това стана след двудневна инспекция на ръководителите на ACES EUROPE, водени лично от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. Заедно с българските представители на централата Анатоли Илиев и Дамян Диков, те инспектираха града и възможностите, които се предлагат за спорт и активен начин на живот.

Оценителите се запознаха на място с политиката на местната Община относно плановете за развитие на спорта, посетиха спортната база и се срещнаха с представители на спортните клубове. Инспекторите бяха информирани за инвестициите и ресурса, които отделя кметството за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. Подготвящите се за олимпиадата в Пекин сноубордист Радослав Янков и биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов лично промотираха родопското селище за авторитетния приз.

Пещера, намираща се в красива местност до Чепеларе, става привлекателен туристически обект

В категорията за град до 10 000 жители Чепеларе е оценено по 12 различни критерия инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други. „Титлата ще даде възможност Чепеларе да разгърне още повече своя потенциал за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски малък град на спорта в историята на инициативата,“ заяви президентът Лупатели. Той бе категоричен, че Чепеларе е спечелило приза в три различни аспекта. Основният е връщането към здравословния начин на живот, тъй като спорта е здраве.

Хуго Алонсо изтъкна, че „Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за утвърждаването на нови възможности за спортуване на всички възрастови и социални групи. Впечатлени сме от това, което има за цел местната управа и специално кметът Боран Хаджиев,“ каза още испанецът, като разкри, че градът е отговорил на изискванията за получаване на престижната титла и е събрал една от най-високите оценки в Европа.

Като част от регламента всеки град, кандидатстващ за титлата, трябва да изработи свое лого. В случая това е мечето Чепи – добре познатият на местните хора символ, който наскоро беше изцяло обновен и променен визуално.

Радослав Янков обича разходките сред природата в Чепеларе, прави вкусен родопски специалитет

Чепеларе е малко градче с огромни спортни успехи. Най-големият е на Екатерина Дафовска, която донесе първи и единствен засега за страната ни златен медал от Зимни олимпийски игри. Името на сноубордиста Радослав Янков в момента силно сияе на картата на световния спорт, а за отношението на Чепеларе към спорта говори и факта, че настоящият кмет Боран Хаджиев е един от най-успешните български треньори в биатлона. И ако като треньор неговата амбиция е била да създава шампиони, то сега като управник личната му мотивация и тази на екипа му, е Общината да има съвременна европейска визия, а местното население – нови възможности за развитие.

Чепеларе е градът дал най-много участници в зимни олимпиади. За предстоящата зимна олимпиада в Пекин през 2022 г., освен Радослав Янков, се подготвят още изявените ни биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов, които днес лично представиха пред оценителите аргументите на селището в сърцето на Родопите.

Самото връчване на титлата „Европейски град на спорта“ по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка обаче, сега мястатото на церемонията все още е под въпрос, като при невъзможност да се състои в Белгия, сертификатите ще бъдат връчени в Хага – европейската столица на спорта за 2021 г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията