Много чужденци се подготвят да посетят селището на Дядо Коледа в навечерието на Нова година
Slide
Slide

Хелзинки. Финландия забрани влизането на чужденци, които не са ваксинирани срещу ковид. Мярката влезе в сила в 14 ч. по Гринуич (16 ч. българско време) днес, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.
Финландското министерство на вътрешните работи съобщи след правителствено заседание, че само отрицателен тест за коронавирус вече няма да е достатъчен за влизане в страната. Чуждестранните пътници ще трябва да представят също така доказателство, че са напълно ваксинирани срещу ковид или са изкарали причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване.
Мярката важи и за гражданите на останалите държави от Европейския съюз.

Изключение ще се прави само за чужденци, които не са навършили 16 години, или са от определени групи – с постоянно местожителство във Финландия, дипломати и други.
Миналата седмица финландското правителство обяви, че от днес ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички хора, влизащи в страната, дори да са ваксинирани срещу ковид, за да спре увеличаването на новите заразени, свързано с появата на новия вариант Омикрон. На заседание по обед кабинетът обаче реши да затегне допълнително правилата.
От началото на пандемията във Финландия, с население от около 5,5 милиона души, са регистрирани повече от 236 хиляди случая на коронавирус. Над 1500 от заразените са починали.

Сподели публикацията