Slide
Slide

Албена. Ключът за превенция на здравето на българското население е в държавата, заяви пред Bgtourism.bg по време на националната конференция за здравен туризъм в Албена д-р Татяна Ангелова, д.м. – специалист по физикална медицина и рехабилитация. Тя е и председател на Контролния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Д-р Ангелова посочи, че страната ни има природните ресурси, експертите, компетентните организации и представителите на бизнеса, които са изградили продукта.

„В България трябва много да се говори за превенцията на здравето. Чухте от презентацията, че става въпрос за големи здравословни проблеми сред нашето население. Необходима е превенция на здравето на човека – това означава здраве за здравите, здраве и за хроничноболните, но това е следващото направление“, добави експертът на форума, организиран от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Министерството на туризма.

„Необходимо е здраве за здравите, тъй като днес има наши деца, които са напълнели, защото не се хранят нормално, защото са цял ден пред компютрите, защото нямат никаква двигателна култура, нямат и хранителна култура. Стават заложници на този начин на живот с бъдещи усложнения в сърдечно-съдовата и метаболитната система на човешкия организъм, не случайно имаме толкова много деца диабетици, имаме и ранни хипертоници, а това е голям проблем“, каза д-р Ангелова като аргумент на своите думи.

Експерти и представители на туристическата индустрия се събраха на първата национална конференция за здравен туризъм в Албена

Тя припомни, че преди години на конференция в Хисаря са били изнесени данни за тежки демографски проблеми с направление България да работи за оздравяване на своето население. Сега световната пандемия е показала, че почти нищо не сме направили в тази насока, след като държим първи места в света при отделни класации при заболявания, както и висока смъртност при Ковид-19.

Проф. д-р Коста Костов: България не само закъснява, но драматично изостана с превенцията в битката срещу Ковид-19

„Едно време, не по мъка по социализма, имаше създадена практика всяко лято семейството да отива 14 дни на морето. Битовите условия бяха не много добри и тези хора не стояха в бунгалото, а навън – изложени под въздействието на морския климат и слънцето, и в морската вода. Тези въздействия водиха до оздравяване, имаше и много детски лагери – лечебният климат въздействаше върху здравето на децата, имаха по-добра двигателна култура, храненето е било добро.

Днес имаме възможност да създадем двигателна култура, да знаят как да се хранят и да използват всички възможности на нашата природа. Хоризонтът, който имаме пред нас за постигане на резултати, трябва да е в сътрудничество със здравното министерство“, каза д-р Ангелова. На ход е държавата, а съвместната работа по оздравителни програми ще доведе до укрепване на здравето на българското население в активна възраст.

Д-р Ангелова отличи Албена като добър пример. „Курортът представя един комплексен, широкомащабен, невероятен продукт за оздравяване на човешкия организъм. Тук са работили по много направления и са успели да запазят това, което е било направено и да го развият, за да може днес Албена да е водеща като СПА медицина, лечение, спорт и възстановяване след травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Албена е водеща като концепция – имаме хранане с техни продукти, които са изключителни – нейчър (nature), казано на съвременен език. Затова техните резултати са добри. Албена е пример затова как можеш да надграждаш, а не да разграждаш“, категорична е д-р Ангелова.

Сподели публикацията