Чила Мезоси, главен секретар на европейската СПА асоциация: „Албена“ е перфектното място за природосъобразно лечение и възстановяване

Албена. Български и чужди експерти, представителите на туристическата индустрия и институции, свързани с туризма и здравеопазването, се събраха на първата национална конференция за здравен туризъм в Албена.

Събитието бе организирано от Българския съюз по балнеология и СПА и Министерството на туризма. Българското национално радио и Национална информационна агенция Bgtourism.bg са медийни партньори на форума.

България е единствената държава в Европа, която предлага постковид възстановяване в СПА и медикъл СПА центрове, и в която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не го покрива, съобщи главният секретар на Европейската СПА асоциация (ЕСПА) Чила Мезоси.

Тя изнесе данни от най-новото проучване на ЕСПА, в което се посочва, че 42 институции в 16 държави от Европейския съюз се занимават с постковид  лечение и възстановяване. Мезоси даде за пример три държави Словакия, Люксембург и Исландия.

Ваканционно селище „Албена“ е перфектното място за природосъобразно лечение, възстановяване и рехабилитация“, категорична е Чила Мезоси.

„Не идвам за първи път тук, затова смея да твърдя, че Вашата природа – съчетание от лечебна минерална вода, чист морски въздух, широка плажна ивица и лиманна кал, не се среща често по света. За щастие, все повече хора се интересуват от холистичния подход при лечение на дадено заболяване или възстановяване след боледуване. Затова тенденцията показва, че в бъдеще качествените СПА и Wellness курорти ще играят важна роля в системата на здравеопазването“, каза още тя, като допълни, че изключително голям плюс за „Албена“ е наличието на специализирана болница за рехабилитация в комплекса.

Превръщат плажа на „Албена“ в кътче от Карибите

„Там работят доказани професионалисти, разработващи актуални и търсени възстановителни програми. Например, голяма част от пост-COVID пациентите се оплакват от респираторни проблеми, които се повлияват позитивно от програмите на здравното заведение. И ако сега Вашите клиенти са главно от България и съседните държави, сигурна съм, че преимуществата, които притежавате, ще водят все повече гости от цяла Европа“, завърши тя.

В рамките на форума приветствие отправиха Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“ в „Албена“ АД, Сийка Кацарова – председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, проф. Тодорка Костадинова – директор на дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, доц. Стела Балтова – зам.-ректор на Международно висше бизнес училище.

„Всяко едно евро, инвестирано в профилактика и превенция, спестява 7 евро. Това проучване е направено в Австрия и Германия. Ние трябва да осъзнаем, че чрез инвестиции в превенцията и профилактиката могат да се спестят разходи на нашия бюджет за здравеопазване“, съобщи председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова, която е и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Сред участниците в дискусията бе Изток Алтбауер, който представи постиженията на Словения в областта на СПА индустрията. Фокус в презентацията си управляващият директор на словенската съсловна асоциация постави върху концентрирането на цялостния туристически продукт върху природните дадености и включването им във възстановителните програми. Опита си от популяризирането на здравния туризъм в Германия и Турция представи и Жаклин Банфи – с опит в управлението на водещи немски клиники, работещи с пациенти от Близкия Изток, Русия, Европа.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA