София. 212 големи български туроператори няма да получат достъп до 16.5 млн. лв. помощ за възстановяване на вземания на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г. Това ще доведе до трусове в сектора, алармират от Обединение „Бъдеще за туризма“. Затова организацията настоява за спешна промяна на ПМС №197/ 18.06.2021 г.

Нормативът внася три съществени нови обстоятелства, които диаметрално променят философията на закона за извънредното положение – от една страна, и са счетоводно неизпълними – от друга, считат от Сдружението, което днес даде пресконференция в Пресклуба на БТА.

Видео от пресконференцията тук

Трите нови условия са заявени на 15 юни, а се отнасят за събития със стара дата. Туроператорите е трябвало към 5 април да осчетоводи дължимите към клиентите суми и да са издали за тях кредитни извествия. Съгласно Закона за счетоводството обаче, издаде ли се такъв документ, вземанията стават изискуеми в едноседмичен срок. Второто обстоятелство е уверение от доставчиците ни, че блокираните при тях пари са невъзстановими. Най-нелепо е третото условие – туроператорът да няма ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението – очевидно да е в процедура по несъстоятелност„, обяснява Павлина Илиева, председател на ОБТ.

От ОБТ и БАТА настояват за спешна промяна на норматива. В този час представители на туроператорите са на среща в Министерството на туризма за обсъждане на казуса.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA