Варна. Варна не само успешно успява да се възстанови, но вече подобрява и резултатите си в туризма преди пандемията. Последните данни показват, че през август 2021 г. има ръст от 8% на пренощувалите лица спрямо август 2019 г. Месец по-рано варненските хотелиери са посрещнали само 2% по-малко туристи спрямо юли 2019 г. Данните бяха изнесени по време на петото издание на туристическото изложение ТУРИЗЪМ ЕКСПО „Дестинация Варна“.

Франк Кванте: Имаме двойно повече пътници, но България трябва да се стреми да постигне резултатите за сезона на Гърция и Турция

Добър показател за възстановяване е увеличението от 97% за периода януари – август 2021 г. спрямо същия период на предходната година. През юни 2021 г. Варна отбелязва ръст от 240% на пренощувалите туристи спрямо същия месец на м.г. През юли т.г. спрямо същия месец на м.г. увеличението е 102% ръст, а през август се регистрира 52% ръст спрямо август м.г.

Официално откриха ТУРИЗЪМ ЕКСПО „Дестинация Варна“ (снимки + видео)

„Българите ни преоткриха и се надяваме, че са останали доволни и ще се върнат при нас. 36% от туристите са българи, а 34% – румънци. По 7% са летовниците от Полша и Германия, като се надяваме през следващите години да посрещнем повече чужденци от тези държави“, заяви Соня Георгиева – директор „Туризъм“ към община Варна. Тя посочи, че 29% от реализираните нощувки т.г. са направени от румънци, а 28% от българи. Следват Полша с 10% и Германия с 9 на сто.

Общият ръст на реализираните нощувки през периода януари – август 2021 г. е 93% ръст спрямо същия период на м.г. Нощувките също са с тенденция към възстановяване и започват да доближават нивата от 2019 г.

Мартина Вачкова на ТУРИЗЪМ ЕКСПО „Дестинация Варна“: Туристите във Варна са щастливи, защото могат да комбинират почивката си с посещения на музеи и фестивали

„Ние сме оптимисти и се надяваме ситуацията през 2022 г. да се развие в положителна насока и тези темпове да се задържат и продължат във възходящ ред. През следващата година Варна отново има юбилей – 50 години от откриването на Златното съкровище“, добави Георгиева.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA