Чепеларе, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Чепеларе. Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от България и чужбина, е кандидат за Европейски град на спорта. Ръководителите на ACES Europe пристигат утре на двудневна визита, за да се запознаят на място с политиката на местната община относно плановете за развитие на спорта, ще посетят спортната база и ще се срещнат с представители на местните спортни клубове.

Пещера, намираща се в красива местност до Чепеларе, става привлекателен туристически обект

В страната ни ще пристигне лично Жан Франческо Лупатели – президент на ACES Europe. С него ще бъде и друго голямо име на европейската организация – Хуго Алонсо – ген. секретар. В делегацията са и двамата представители на ACES Bulgaria – Анатоли Илиев и Дамян Диков, които през годините имат огромна заслуга столицата ни София, редица български градове и курорта Албена гордо да носят европейските титли. Това даде възможност дестинациите да разгърнат своите възможности за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар.

Радослав Янков обича разходките сред природата в Чепеларе, прави вкусен родопски специалитет

Символът на Чепеларе – мечето Чепи, е част от логото на домакините при кандидатурата им за Европейски град на спорта (в категория малки градове). В следващите седмици се очаква решението на делегацията. Официалната церемония по връчване на титлите става в края на годината в Европейския парламент в Брюксел.

Чепеларе е малко градче с огромни спортни успехи. Най-големият е на Екатерина Дафовска, която донесе първи и единствен засега за страната ни златен медал от Зимни олимпийски игри. Името на сноубордиста Радослав Янков в момента силно сияе на картата на световния спорт, а за отношението на Чепеларе към спорта говори и факта, че настоящият кмет Боран Хаджиев е един от най-успешните български треньори в биатлона. И ако като треньор неговата амбиция е била да създава шампиони, то сега като управник личната му мотивация и тази на екипа му, е Общината да има съвременна европейска визия, а местното население – нови възможности за развитие.

Чепеларе е градът дал най-много участници в зимни олимпиади. На предстоящата зимна олимпиада в Китай през 2022 г., освен Радослав Янков, участие ще вземат изявените биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията