Слънце, море и … змии! Какво е чувството да посетиш този остров (видео)
Слънце, море и … змии! Какво е чувството да посетиш този остров (видео)

Нов документален филм разкрива какво е да посетите Змийският Остров, необитавано място, където живеят около 4000 смъртоносни усойници. Змиите на острова са златни усойници, които се считат за една от най-опасните в света, с толкова силна отрова, че може да стопи плътта.

Това прави острова, на 20 мили от бреговете на Бразилия, толкова опасен, че на хората е забранено да го посещават. До 4000 от малките, но смъртоносни същества се плъзгат около острова, който хората са напуснали преди век. Бразилските власти дават разрешение само на няколко учени да посещават всяка година. Военноморските патрули се уверяват, че никой друг не се доближава. Когато продуцент от „60 минути“ убеди Тара Браун да посети кошмарният остров за доклад, хората се опитали да я предупредят.
Тя каза пред news.com.au: “Винаги съм развълнувана от приключенията и новите дестинации и това беше продадено като доста вълнуващо, и уникална възможност да видя специален хабитат, който е силно защитен.“
„Тогава ми казаха, че има 4 000 от най-смъртоносните змии на света. Когато говорихме с местни рибари, те ни казаха,”Това не е добра идея, не искаш да ходиш там”. „Има легенди за убиването на цялото семейство и пиратите, които погребват съкровището на острова, а змиите се поставят там, за да пазят съкровището.“
Други предупреждения идват от експерти, като например австралийския молекулярни биолог Брайън Фрай, който Браун е последвала на проучвателна мисия на острова.


Той каза на Браун: “С тези змии ще бъде особено болезнена смърт. Ще умреш от крещене.”
Браун и нейният екип бяха първите австралийски медии, които стъпиха на Змийският остров, официално наречен Иля да Кеимада Гранде. Отне и шест месеца, за да получи разрешение да се присъедини към д-р Фрай и неговия екип.
Браун каза: „Отидохме и с медицински екип, което беше изискване. Пълен медицински екип, линейка на континента в режим на готовност, дефибрилатор, анти-отрова, респиратори.“ Всички го приеха доста сериозно. Смята се, че на Змийският остров има между една и пет златни усойници на квадратен метър. Браун определено ги срещна, тъй като тя и изследователите се изкачиха по стръмния, труден терен, дълбоко в тропическите гори.
Тя каза: „Никога не съм се занимавала със змии. Мислех, че не са моето любимо нещо, но със сигурност ще съм добре. Открих, че съм доста „безгръбначна“. Обстановката е много отдалечена, много е гореща, много растителна, а вие се влачите, за да стигнете до върха. По мое мнение, навсякъде може да има змия и винаги бях на щрек, а голяма част от мен казваше: „О, не, моля те, нека няма змия там“. Камерата последва Браун по време на някои особено напрегнати моменти на острова.
Докато виждах змии на Змийският остров, не беше изненада, но може би неочаквано беше забележителната история зад тях.
Както обяснява докладът на Браун, тъй като морското равнище се е повишило преди 11 000 години и ги е отрязало от континента, златните усойници се развиват малко по-различно.

Браун каза: „Те са различни от своите братовчеди в континента, защото са пет пъти по-отровни и са сред десетте най-отровни змии в света. Ловуват и ядат птици. Не местните птици, които са станали твърде умни за тях, но по-големи мигриращи птици, които минават от там.
„Отровата на змиите стана по-силна, защото плячката им е по-голяма. Това е невероятно интересен еволюционен експеримент, който учените могат да наблюдават. Това е лаборатория в дивата природа. По ирония на съдбата, страховитите златни усойници също играят важна роля за живота на хората.“ Д-р Фрай и неговият екип вземат проба от отровата на усойниците, за да произведат анти-отрова.
„Бразилия се занимава с много повече ухапвания от змии, отколкото Австралия – около 30 000 годишно, като 150 от тях са фатални. Но отрова на златната усойница също е била използвана при разработването на животоспасяващи лекарства и може да допринесе за нови такива в бъдеще.“
Разчистването на земята на континенталната част на Бразилия е довело до по-малкото преминаване на птици от Змийският остров при миграцията – и следователно по-малко храна.
Освен учените и екипа от редки медии, единствените хора, които изглежда са решили да посетят Змийският остров са бракониери, които могат да спечелят до AUS $ 30,000 (£ 16,000) на змия.
Макар и да не беше идеалната е почивка, Браун каза, че е дошла да уважи страховитите златни усойници, както и изследователите, които рискуваха живота си, за да ги проучат.

Източник: news.com.au и The Sun

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE