Slide
Slide

Добрич. Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Традиционно всяка година на този ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството своите размисли за театъра и живота на сцената.
И тъй като отбелязването на Деня на театъра винаги е съпроводено с редица културни прояви, най-значимото мероприятие, с което РИМ – Добрич регистрира този специален ден, е откриването на изложбата „Превъплътителката Адриана Будевска“ в Къщата на София на 2 април в 19.00 ч.

„С името на Адриана Будевска свързваме зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в началото на ХХ век. Заедно с бележитите си колеги Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Христо Ганчев, Гено Киров, Маня Икономова, Васил Кирков, Вера Игнатова и др. тя отдава младост, сили и талант за създаване на драматичното изкуство в България.
Всеки даровит актьор има свой вътрешен усет, който му открива дверите на творческото превъплъщаване чрез припознаване по същина с дадения от драматурга образ. Това е и акцентът в изложбата – да представи знакови роли, които първата драматична актриса създава за българската публика; да реконструира онази духовна същина на актьорското майсторство, която с тънката нишка на времето е съхранила най-пълно Красотата, създадена от Будевска.

Щастливи сме, че поканата от „къщата с тополите“ – последния дом на Будевска, завърна стопанката в своя дом в самия Ден на театъра, когато тя ще посреща специални гости, а самото откриване на 2 април е символичната връзка със 140-годишнината от обявяването на София за столица (на 3 април)“, споделят от Дом-паметник „Йордан Йовков“.

Сподели публикацията