Летище София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

В същото време Световната здравна организация нарече новооткрития вариант на Covid-19 на 15-тата буква от гръцката азбука „Омикрон“ (Omicron) и го определи като „вариант, будещ безпокойство“. Здравната агенция на ООН призна щама, по-рано наричан B.1.1.529, като вариант, който предизвиква безпокойство, съобщи БНР.

Здравните експерти на СЗО са дълбоко загрижени за предаването на варианта Omicron, като се има предвид, че той има необичайно съзвездие от мутации и профил, който е различен от другите варианти, будещи безпокойство.

С пълния текст на Заповед № РД-01-977/26.11.2021 г. можете да се запознаете тук – ЗАПОВЕД.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията