Slide
Slide

София. “В Министерството на туризма има постъпили две предложения – на АБТТА и Обединение “Бъдеще за туризма”, за създаване на Гаранционен фонд. Имаме амбицията фонда за гарантиране на пътуванията да бъде създаден до края на календарната година”, заяви пред Bgtourism.bg заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя посочи, че със заповед на министър Христо Проданов, която е от 22 февруари, е актуализиран състава на работната група по създаването на фонда. Първоначално по вариантите ще работят експерти, а след това ще се премине и към широко обществено обсъждане и стигане до максимален консенсус относно направените предложения.

Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризъм“ заяви пред БНР:

„Парите от Фонда в крайна сметка ще се събират от туроператорите, така че те ще си го напълнят. На нас ни трябва един първоначален капитал, който може да бъде осигурен и под формата на заем, безлихвен, от няколко държавни институции“.

Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поясни пред националното радио:

„Трябва да се стъпи на една ясна икономическа обосновка. Ние нямаме ясна представа за пазара, за да стане ясно с какъв капитал трябва да разполага този фонд и какви ще бъдат вноските, за пример давам немския фонд – вноската е 1% от продадените туристически пакети с обща цена“.

Сподели публикацията