Христо Проданов: Очакваме европейска солидарност за настаняването на украинските бежанци (видео)
Христо Проданов: Очакваме европейска солидарност за настаняването на украинските бежанци (видео)
Slide
Slide
Slide
Slide

Министърът на туризма обяви, че до дни ще има яснота къде ще бъдат настанени бягащите от конфликта

София. „Събираме оферти от собственици на хотели, които имат желание да предоставят своите бази за настаняване на евакуираните от Украйна българи“. Това каза министърът на туризма Христо Проданов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. И обясни, че няма никакви ограничения и предложения могат да предоставят хотелиери от цялата страна, които искат да осигурят подслон и подкрепа. Обърнали сме се към браншовите организации и Националното сдружение на общините в Република България, които също имат места за настаняване. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите от Украйна.

Към момента държавата поема разходите за настаняването на бежанците. „Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранване. Ще разчитаме и на европейска солидарност, защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас. Водещото не би трябвало да са парите, когато се оказва помощ на хора, бягащи от война“, заяви министър Проданов.

BUBSPA откликва на призива на държавата да осигури престой и работа на всички, които търсят убежище в България заради войната в Украйна

Според министъра на туризма от наложените санкции ще пострадат малките страни, каквато е България. Особено много ще пострада българският туризъм, подчерта той. И добави, че санкциите не работят и не оказват това влияние, което се очаква. И че военните действия категорично трябва да спрат. „Ние имахме потенциал да посрещнем около 500 хил. руски туристи и над 200 хил. украински, без да включваме имащите собственост в България – над 1 милион граждани, които да дойдат през лятото и да изхарчат парите си в страната“, заяви Христо Проданов.

България затваря небето си за всички руски самолети

По думите му зимният сезон е бил два пъти по-успешен в сравнение с миналогодишния. Само високата цена на тока помрачава добрия резултат, защото реализираните печалби от повечето туристи отиват за плащане на електроенергия.

По отношение на летните записвания той заяви, че до миналата седмица записванията са вървели сравнително добре. Но не можем да очакваме процъфтяващ туризъм в зона, в която се води военен конфликт, смята Христо Проданов. Целия разговор гледайте във видеото ТУК.

Сподели публикацията