Slide
Slide

Туристи от 168 страни посетиха Варна през първите 9 месеца на годината

Варна. Модерни СПА центрове, привликателни забележителности и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм. Години наред специалисти и представители на туристическия бранш във Варна и съседните курорти се обединиха, заедно обсъждаха и работиха за привличането на туристи през четирите сезона на годината. Заедно търсиха възможности за висококачествени продукти и нови алтернативни форми на туризъм.

Популярната ни морска столица, която вече век носи титлата курортен град и привлича туристи от цял свят, е желана не само през лятото, но и през следващите три сезона след него – през есента, зимата и пролетта. Има не 10, а много повече причини, за да тръгнем по всяко време към Варна.

Едни харесват нейната архитектура, други споделят, че това е любимата тяхна дестинация заради климата, историята, туристическите забележителности, емблематичните културни, конгресни, спортни, кулинарни и всякакви видове предложения и събития – част от тях утвърдени на националната сцена, а други отдавна са прескочили границите не само на България и Европа, но и са стигнали до най-далечните точки на света. Като доказателство на тези думи идват и цифрите за първото 9-месечие на тази година.

Варна е била посетена от туристи от почти цял свят – имала е гости от 168 националности,

сочи Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Морската ни столица е привлакла и туристи от Индия, Обединените арабски емирства, Катар, Аржентина, Австралия, Мароко и др. Най-много са туристите от България, Румъния, Германия, Полша, Украйна, Чехия, Молдова, Израел, Русия, Франция и др.

СПА и уелнес

Варна е събрала в едно топло, ласкаво море, великолепни гори, живописни долини и едно невероятно богатство – изключителни по своето многообразие и лековитост минерални извори… А България е страната с най-много минерални извори в света след Исландия.

Aquahouse Thermal & Beach в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна е сред най-модерните комплекси в Европа

Усещане за свобода – на тялото и на духа… Тази магическа формула се постига с глътка черноморски въздух – мек и вълнуващ, с чаша ароматно и добре изстудено бяло вино и с топлата прегръдка на лековита минерална вода.

С великолепните си нови хотелски комплекси,

Варненското Черноморие може да отговори и на най-взискателните си гости. 

Разположени сред лековити минерални извори, те предоставят отлични условия за възстановяване, развлечения и спорт. В луксозните комплекси те са обгрижвани с богати балнео и СПА програми, просторни вътрешни и външни басейни и отлична кухня.

Златни пясъци

Списък с регистрираните в Националния туристически регистър балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове на територията на община Варна:

във Варна:

в к.к. „Св.Св. Константин и Елена“:

в к.к. „Златни пясъци“:

Спорт и здраве

Богатият спортен календар (Спортен календар ‘2021) целогодишно привлича спортисти от цялата страна и чужбина. Варна е спортна дестинация не само за професионалисти, но и за любители. Доказателство за това са и 14-те веломаршрута за любителите на планинското колоездене, които вече са достъпни в туристическия сайт на Община Варна visit.varna.bg. Трасетата са с различна дължина и ниво на трудност и могат да се използват почти целогодишно.

Те предлагат панорамни гледки към морето, множество изкачвания и спускания, с различно физическо натоварване.

Някои са с по-къси и подходящи за начинаещи колоездачи, а други са дълги и изискват физическа подготовка и опит в карането по пресечен терен, обясниха от дирекция „Туризъм“.

Начална точка за част от маршрутите е град Варна, други тръгват от природен парк „Златни пясъци“ и могат да бъдат съчетани с посещение на Аладжа манастир.

Екскурзоводи реализират 100 интересни видеа за 100-годишнината на Варна като курортен град

Всички маршрути са достъпни на адрес: https://visit.varna.bg/bg/velo-marshruti.html

Целогодишно Варна е любима дестинация за шопинг, хазартен и медицински туризъм.

От средата на октомври бяха подновени полетите от Тел Авив до Варна, като това дава възможност на израелците да опитат своя късмет в курорта „Златни пясъци“, да се поглезят в СПА центровете ни и да посетят любимите си търговски обекти.

Даниела Димова: Нашите предшественици и съвременници са визионери за бъдещето на Варна като значим курортен град и модерен културен център

В същото време минимум 35 хиляди нощувки от дентален туризъм ще бъдат реализирани в хотелите в община Варна през тази година, съобщи Мариян Николов от отдел „Продажби за немски пазар“ към водеща клиника във Варна.

През тази година денталната клиника се очаква да обслужи 5 500 души. Престоят им е 7-дневен, като голяма част от гостите отсядат в хотели във Варна и близките курорти Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена.

Дестинация Варна: Туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу Ковид-19 в Златни пясъци

Николов посочи, че реализираните нощувки са много повече, тъй като всеки втори клиент на клиниката е придружаван от поне един човек, а понякога пристигат у нас и със семействата си, тъй като комбинират лечението си с почивка.

Медицинският и здравен туризъм е една от алтернативите за разширяване сезона и подобряване на имиджа на Дестинация Варна. Авторитетни медии като RTL, DW и др. са излезли с поредица от публикации и интервюта с гости в Св. Св. Константин и Елена. С нова усмивка и здрави зъби те са споделили, че си тръгват от страната ни като доволни клиенти с много нови емоции. По време на престоя си те имат разнообразни екскурзии, посещават събития и ползват туристически обекти с намаления. Един от клиентите на клиниката е бил известен водещ на немския тв гигант.

Тематични ферми също обогатяват портфолиото с възможности за привличане на гости от страната и чужбина. Сред най-атрактивните днес предложения в региона на Северното Черноморие – близо до Варна, са фермите за стриди, трюфели и охлюви, Лютата ферма в с. Страшимирово и много етнографски комплекси и ферми с иновативни продукти, които са собствено производство и с доказано качество, което допълнително придава имиджова стойност на дестинацията.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията