Slide
Slide

с. Неофит Рилски. Отборът по стрелба с традиционен лък на школа „Величие“‘ при туристическата забележителност Исторически парк, донесе сребърен медал при участието си в международен турнир в гр. Караташ, Турция.

Последният от календара на Турската федерация по традиционна стрелба турнир бе организиран от местния представител на федерацията, под егидата  на областната Дирекция за младежта и спорта в Адана, както и под патронажа на Община Адана.

За победните отличия  в турнира  се състезаваха 510 стрелци от Турция, България, Иран, Азърбейджан, Македония и Румъния. В тазгодишното издание „RUZ – I November Run“  състезателите премeриха сили, концентрация и точност  на различни дистанции в  дисциплините:

  • Vur geç- стрелба по традиционна османска мишена „пута“ на дистанции 45, 60 и 75 метра за мъжете и 30, 35 и 60 метра при жените;
  • Parkur– приложна дисциплина с множество мишени разположени по трасе в иглолистна гора на Природен парк Караташ, включваща стрелба по 2D мишени, стрелба от наклон, стрелба от паднало дърво, стрелба на един крак и др.
  • Menzil– традиционна османска дисциплина за далечна стрелба. Проведена на открито поле, близо до морският бряг,  участието в тази дисциплина приключи с подобряване на рекорда и  отчитане на  579 метра дължина на  полета на стрелата.

По покана на вицепрезидента на Турската Федерация по традиционна стрелба, Юмер Коч, в състезанието взе участие българският отбор, воден от Боян Петков – оперативен мениджър на Исторически парк и Нина Янкова – ръководител на стрелците от школа ,,Величие‘‘.

Отборът, съставен от  първенците  в проведения в Исторически парк ,,Втори международен турнир по стрелба с лък‘‘, представи достойно страната и школата си, и в тази надпревара. С участието си се отличи Йоана Няголова, която грабна сребро в дисциплината Parkur, а в генералното класиране при жените зае трето място, в оспорвана конкуренция с 94 участнички.

Организаторите на събитието, в лицето на  Ченгиз Токсьоз- президент на Федерацията по традиционна стрелба и  Акън Аху- президент на клуб Акънджелар, гр. Бурса, за които стрелбата с лък не е просто вид спорт, а част от техните вярвания, останаха силно впечатлени  от успехите на българският отбор. Те отправиха  покани за участие в бъдещи събития, които според президентът Токсьоз ще бъдат организирани ежегодно във всички части на Турция.

По време на турнира българските стрелци имаха възможност да се запознаят със  стрелци от различни клубове и държави, както и с производители на лъкове и аксесоари за срелба. Сред последните се откроиха Хасан Шавхат и Кескин, а посетителите на Исторически Парк вече могат да изпробват точността на техните лъкове  и да се насладят на  прецизната им майсторска изработка.

Гостуването на отбора на Исторически Парк в Турция беше изключително ползотворно, а подготовката на стрелците за бъдещите предизвикателства вече започна.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията