Д-р Сийка Кацарова
Slide
Slide

София. Министрите на туризма, на труда и социалната политика, на икономиката, както и зам.-министърът на финансите обсъдиха днес подпомагането на туристическия сектор от страна на държавата. Представени бяха икономически и финансови мерки, за да може туроператорите и браншовите организации по-лесно да излязат от кризата след световната пандемия и ограниченията при пътуванията.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова отправи предложение от името на организацията Наредба №7 на Министерство на финансите да се разшири, като ваучерите за храна да бъдат използвани и за здравен туризъм или туризъм. Идеята срещна подкрепата на ресорните министри, както и на работодателските организации. В понеделник – по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, се очаква да има решение за промяна на Наредбата. 

България увеличава възрастта за влизане на деца без PCR тест, разширяваме списъка с държави за свободен достъп

Председателят на БСБСПА постави въпросът от необходимостта мярката 60/40, която е единствената, от която сектор „Туризъм“ има възможност да се възползва, да бъде удължена, а не както сега одобрената за 2 месеца – юни и юли ‘2021.

По предварителна информация от мярката 60/40 ще могат да се възползват предприятия с 30% намаляване на оборотите спрямо април 2019 г., като за тях мярката ще бъде 50/50, а за такива с 40% и повече намаляване на оборотите мярката ще бъде 60/40. Средствата ще се изплащат на база минимален осигурителен доход по КИД, а не минимална работна заплата за страната. Отпада постановление 429 за допълнителните 290 лв. 

Министърът на финансите обяви подпомагане на сектор „Туризъм“ с кредити без обезпечение, чрез т.нар. „План възстановяване“, като кредитите ще бъдат отпускани за срок от 7 години – с една година гратисен период без лихва. Ще бъдат отпускани кредити до 70% от оборотните средства.

Четирима министри се срещат с туристическия сектор за обсъждане на предприетите от правителството мерки за подкрепа на бранша

Търговските банки сами ще решават лихвените проценти по тези крадити, като банките, които са отпуснали най-много кредити ще имат възможност да кандидатстват за средства от втория етап на „Планът за възстановяване“. Предвидените средства по него за 2.5 млрд. лв.  

Кацарова отново постави проблема с липсата на средства за сектор „Туризъм“ в Националния план за възстановяване и устойчивост и представи проектите на BUBSPA, които организацията настоява да бъдат включени в него – средства за общините за рехабилитация на минералната инфраструктура, средства за ваучери за здравна превенция, средства за привеждане на туристическия бизнес в съответствие с изискванията на Зелена Европа, средства за дигитална платформа на България като дестинация за здравен туризъм. По време на срещата бяха поставени въпроси и за насърчаване ваксинирането на заетите в сектор „Туризъм“. 

Сийка Кацарова постави въпросът и за липсата на средства за превенция в здравната политика на България, както и недостатъчните средства за профилактика. И двата въпроса бяха възприети положително от участващите министри и предстоят разговори. 

Преизбраха ръководството на Германо-Българската индустриално-търговска камара, BUBSPA е новият член в УС

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм отправиха благодарност към министър Стела Балтова и зам.-министър Даниела Стоева за организираната среща на високо ниво и отговорното отношение към туристическата индустрия.

„Благодарим на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, на министъра на финансите Асен Василев и екипът му в лицето на зам.-министър Виолета Лорер, на министъра на икономиката Кирил Петков и съветникът на премиера г-н Михайлов за професионалното отношение“, заявиха след срещата от СПА организацията.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията