Снимка Давид Сукнаров
Slide
Slide

Слънчев бряг. Днес е крайният срок, в който концесионерите и наемателите на морски плажове трябваше да уведомят министъра на туризма Николина Ангелкова за намалението на цените на плажните принадлежности.

В Слънчев бряг туристическият министър обяви, че най-високата цена, това лято, която ще се плаща за плажните аксесоари е 5 лв.

Плаж в област Добрич – с рекордна дистанция между чадърите заради коронавируса

„Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от левче до 5 лв.“, поясни Ангелкова.

Сред най-сериозните намаления с ивиците в курорта Златни пясъци. Там туристите ще плащат по 2 лв., а не както досега двуцифрени суми.

Чадърите и шезлонгите ще бъдат по левче в Албена

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, стана ясно от думите й. Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг идр. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг – по 4 лв., Албена – 1 лев. Балчик – 1,5 лв., Созопол – между 3 и 5 лв.

Министърът обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение – 100 хил. лв. Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях, коментира министър Ангелкова.  

„Съгласно разпоредбите, които приехме, до 30 май аз ще изпратя уведомление, на базата на предложенията на концесионерите, за реципрочното намаление на техните такси“, каза още министър Николина Ангелкова.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза министър Ангелкова и припомни, че през този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители – на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя.

Министър Ангелкова изрази увереността си, че държавата и бизнесът обединено ще полагат усилия, за да се върви успешно напред, тъй като в момента стартира договарянето на 2021 г. Всички искания, които браншът поставя, обсъждаме както с премира, така и с колегите министри. Всяка мярка, което се предприема, е важна за подкрепа на сектора, посочи министър Ангелкова.

Тя допълни, че контролът за качеството на продукта и спазването на договорите ще е отново строг.

Давид Сукнаров 
Кореспондент на bgtourism.bg

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA